Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a decis. Parlamentarii primesc liber la afaceri. Bresa in regimul incopatibilitatilor

Senat

Senatorii au adoptat luni cu 86 de voturi pentru, 43 impotriva si o abtinere o initiativa legislativa care creeaza o bresa in regimul incopatibilitatilor. Astfel parlamentarii vor putea sa se ocupe nestingheriti de afaceri, atat timp cat activitatea firmelor in care activeaza nu isi desfasoara activitatea 'sistematic si efectiv'.

Cu alte cuvinte parlamentarii vor putea activa in firme care nu desfasoara constant o activitate, dar care poate avea unu, doua contracte banoase. Sintagma ”sistematic şi efectiv” nu face altceva decât să creeze un cadru legal extrem de vag care îi poate scăpa pe unii deputaţi şi senatori de incompatibilităţi.

Citeste si: ANI desfiinţează un proiect de lege: 'O piedică pentru prevenirea și combaterea corupției'

Initiativa votata luni modifica Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei astfel:

CAPITOLUL III

Incompatibilităţi

SECŢIUNEA a 2-a

Incompatibilităţi privind calitatea de parlamentar

Art. 82

(1) Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu:

a) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, CARE DESFASOARA SISTEMATIC SI EFECTIV ACTIVITATI COMERCIALE ORGANIZATE CE CONSTAU IN PRODUCEREA, ADMINISTRAREA SAU INSTRAINAREA DE BUNURI, COMERT, ORI PRESTAREA DE SERVICII CA SI CONTRIBUABILI ACTIVI IN SENSUL REGLEMENTARILOR DIN CODUL FISCAL, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice

"Reglementarea propusa este motivata de necesitatea eliminarii multor procese care apar datorita unor neglijente, ceea ce duce inutil la consum de timp si bani. Sunt foarte multe cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele. Aceste situatii au fost constatate de ANI, care, conform legislatiei actuale, sunt considerate ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii, trebuie urmata o cale destul de lunga, plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Consideram ca modificarea propusa elimina multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept", se arata in motivarea initiatorilor.

Acestia sunt: Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Banias Mircea-Marius - senator PC; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ - senator PC; Mocanu Victor - senator PSD; Păran Dorin - senator PNL; Saghian Gheorghe - senator PSD; Cioată Cezar - deputat PC; Deaconu Mihai - deputat PP-DD; Galan Constantin - deputat Independent; Irimie Vicenţiu-Mircea - deputat PC; Moldovan Ioan - deputat PC; Negruţ Cornelia - deputat PC; Tănăsescu Claudiu-Andrei - deputat PC.

Senatul este prima Camera sesizata, votul decisiv va fi dat in Camera Deputatilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.