DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Senatul a votat propunerea lui Tăriceanu: Instituţiile publice, obligate să achiziţioneze minimum 10% maşini electrice sau hibride

RTE
masina electrica

Senatorii au adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect iniţiat de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care vizează obligativitatea autorităţilor administraţiei publice de a achiziţiona minimum 10% maşini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra.

Iniţiativa preşedintelui ALDE propune modificarea articolului 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice astfel: "la data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entităţile prevăzute în prezenta ordonanţă, care achiziţionează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preţ unitar nu poate depăşi suma de 35.000 euro, inclusiv TVA". 

Conform proiectului, ministerele, organele de specialitate din administraţia publică centrală şi instituţiile din subordinea acestora, precum şi consiliile locale şi judeţene vor fi stimulate în a folosi şi autoturismele acţionate electric. Modificările propuse vor ajuta la reducerea poluării şi vor promova o dezvoltare sustenabilă economică şi ecologică. 

"Astăzi răspunsul la problemele de poluare generate de autovehicule este dat de folosirea pe scară din ce în ce mai largă a maşinilor cu propulsie hibridă sau complet electrică. Autorităţile au obligaţia să se înscrie în această tendinţă şi chiar mai mult: să fie un exemplu pentru toţi utilizatorii. Rămâne de demarat un program ambiţios de realizare a infrastructurii aferente - staţii de încărcare pentru maşini electrice la toate instituţiile publice", a declarat Tăriceanu. 

Potrivit unui amendament adoptat în comisia de specialitate, "pentru entităţile prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, care achiziţionează mai mult de zece autoturisme anual, se introduce obligativitatea ca un procent de minimum 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preţ unitar nu poate depăşi suma de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu posibilitatea de a se putea adăuga orice stimulent financiar pentru casarea maşinilor vechi sau pentru achiziţia de autoturisme electrice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.