Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul Braziliei se opune decretului prezidenţial de liberalizare a vânzării armelor

Jair Bolsonaro

Senatul Braziliei s-a opus marţi decretului emis de preşedintele Jair Bolsonaro la începutul lunii mai care liberaliza vânzarea de arme, una din promisiunile emblematice ale campaniei sale electorale, relatează AFP potrivit Agerpres.

Senatul a aprobat (cu 47 de voturi pentru şi 28 împotrivă) solicitarea uneia dintre comisiile sale care ceruse suspendarea decretului prezidenţial. Votul decisiv aparţine însă Adunării Naţionale.

Jair Bolsonaro a făcut presiuni asupra senatorilor cerându-le "să nu lase să moară" decretul său. Într-o acţiune oficială, el şi-a apărat politica constând în relaxarea restricţiilor de deţinere a armelor pentru a lupta împotriva violenţei.

Decretul său a suscitat critici din partea parlamentarilor, experţilor şi diverselor sectoare ale societăţii, considerând că sporeşte violenţa, care a generat 65.602 asasinate în 2017, potrivit statisticilor oficiale. Cu o rată de 31,6 crime la 100.000 de locuitori, Brazilia depăşeşte de peste trei ori pragul considerat de ONU ca violenţă endemică.

Decretul autoriza portul de armă în viaţa publică pentru politicieni, agricultori, şoferi de camion, vânători şi cei care practică tirul sportiv, printre alţii. De asemenea, creştea de la 50 la 5.000 numărul de cartuşe pe care un proprietar de armă îl poate cumpăra anual, în funcţie de calibru.

În pofida unei intense campanii pe reţele sociale în ultimele zile, Jair Bolsonaro a afirmat marţi că acceptă înfrângerea în faţa corpului legislativ. "Nu pot face nimic. Nu sunt un dictator, sunt un democrat", le-a spus el jurnaliştilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.