Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul chilian a aprobat amânarea alegerii Adunării Constituante

chile

Senatul chilian a aprobat luni amânarea alegerii Adunării Constituante, programată iniţial pentru duminică, din cauza crizei sanitare, decizie ce urmează să fie aprobată definitiv de către deputaţi, informează AFP preluat de agerpres.

Proiectul prevede că scrutinul, care va permite desemnarea membrilor unei Adunări Constituante responsabile de elaborarea viitoarei Constituţii, va avea loc pe 15 şi 16 mai şi suspendă campania electorală până pe 28 aprilie.

La o săptămână după propunerea preşedintelui conservator Sebastian Pinera de a amâna votul cu cinci săptămâni din cauza unei creşteri accentuate a contaminării cu noul coronavirus, proiectul de lege a trecut printr-un proces parlamentar mai lung decât era de aşteptat.

Opoziţia, în special, a făcut presiuni în sensul creşterii asistenţei sociale pentru a face faţă epidemiei.

Senatul a adoptat în cele din urmă proiectul de lege, dezbătând simultan noi ajutoare economice. Cu toate acestea, modificările aduse textului iniţial implică o revenire pentru un vot în Adunarea Naţională pentru aprobarea finală.

"Protejarea sănătăţii şi a vieţii compatrioţilor noştri a fost întotdeauna prima noastră prioritate", a declarat preşedintele ţării pe 28 martie, în contextul în care Chile se confruntă cu un al doilea val al pandemiei deosebit de virulent în pofida campaniei rapide de vaccinare.

Chile, o ţară cu 19 milioane de locuitori, înregistrează zilnic cifre record de contaminare, ce depăşesc în mod regulat 8.000 de cazuri, mai mult decât în primul val. Rata de ocupare a paturilor în secţiile de terapie intensivă este de aproximativ 95%.

În acelaşi timp, aproape 90% din populaţie este din nou în lockdown de zece zile.

În ceea ce priveşte vaccinare, s-a reuşit administrarea a cel puţin unei doze la aproximativ şapte milioane de locuitori.

Pe 25 octombrie, chilienii au votat prin referendum (cu 79%) modificarea Constituţiei pentru a o înlocui pe cea actuală, moştenită din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Pe lângă membrii Adunării Constituante, electoratul va fi chemat la urne pentru a-şi alege primarii şi guvernatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.