Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul face precizări esenţiale despre legea care a pus pe jar societatea civilă

sri

Senatul a votat, vineri, în unanimitate, Legea Securităţii Cibernetice, despre care se spune că ar da liber serviciilor de informaţii în telefoanele şi calculatoarele românilor, fără un mandat de la judecător. Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat susţine însă că legea nu se adresează persoanelor fizice utilizatoare de internet.

Vezi şi: Senatul a dat liber serviciilor în telefoanele şi calculatoarele românilor

"Prevederile legii se aplica «persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice».

Textul definește infrastructuri cibernetice drept «infrastructuri din domeniul tehnologiei, informației si comunicații, constând in sisteme informatice, aplicații aferente, rețele si servicii de comunicații electronice». Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activității posesorilor individuali de computere.

Acest act normativ asigură coordonatele generale legislative, necesare gestionării în mod coerent a acțiunilor privind securitatea cibernetică a țării, care este o componentă importantă a securității naționale", se arată într-un comunicat al Senatului.

Vezi şi: Clujenii ies în stradă împotriva statului poliţienesc: Politicienii reinstaurează controlul absolut

Instituţia mai precizează că Articolul 17, "care a generat un interes aparte si interpretări eronate", se referă la responsabilitățile pe care le au deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecție necesar împotriva atacurilor cibernetice.

"Acești deținători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes național, iar aceasta lege îi obliga, practic, să protejeze aceste informații și să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securității cibernetice. Adoptarea proiectului de lege a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în fața amenințărilor cibernetice, din ce în ce mai complexe și mai dese, și care pot afecta securitatea națională, nicidecum împotriva limitării libertăților individuale și a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție", mai susţine Senatul.

Vezi şi: Prima reacţie din Parlament împotriva Legii Securităţii Cibernetice

Senatul are şi o justificare internaţională pentru noua lege. Astfel, la forumul industrial al NATO din noiembrie, din Croația, s-a apreciat că atacurile cibernetice au cutremurat industria americană, cu pierderi estimate la peste 300 de miliarde de dolari. Mai mult decât atât, după atacul cibernetic devastator din Estonia, care a paralizat întreaga țară, statele membre NATO au decis înființarea unui Centru de Excelență aliat, dedicat apărării cibernetice.

"În acest context, România nu putea rămâne în afara unui cadru legislativ adecvat, care să permită Ministerului Comunicațiilor intervenția în caz de atac cibernetic, în cooperare cu celelalte structuri ale statului de drept", se mai arată în comunicatul Senatului.

Citeşte AICI textul Legii Securităţii Cibernetice!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.