Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul poate întoarce soarta SIIJ - Amendamentul UDMR şi o posibilă majoritate/ DOCUMENT

BN breaking news justitie

Comisia Juridică a Senatului a organizat joi, 15 aprilie, o dezbatere privind proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a depus la Comisia juridică mai multe amendamente care vizează trecerea competenţei de investigare a magistraţilor la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) de la Parchetul General. De asemenea, potrivit amendamentelor, procurorii care activează în prezent la SIIJ ar trece la SUPC din cadrul PÎCCJ.

Proiectul de lege, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, prevedere revenirea competenţei la DNA, DIICOT şi alte parchete competente, cum era înainte de înfiinţarea SIIJ, dar cu un aviz conform din partea CSM la trimiterea în judecată a unui magistrat.

Vezi AICI documentul cu amendamentele UDMR! (.pdf)

Varianta UDMR ar avea şanse mari să treacă de Senat dacă ar fi votată şi de PSD şi AUR. Împreună, cele trei formaţiuni au 69 dintre cele 135 de mandate din Senat. Rămâne de văzut dacă UDMR va merge până la capărut cu această variantă, pe care a susţinută declarativ de câteva luni, chiar dacă partenerii de coaliţie au alte opţiuni.

Amendamentele UDMR:

Art. 2 se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

(1) Posturile aflate în schema de funcții și personal a Secției la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind redistribuite Secției de urmărire penală și criminalistică.

(1 indice 1 ) În funcție de volumul de activitate, numărul de posturi al Secției de urmărire penală și criminalistică, poate fi modificat prin Ordin al Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Art.3 se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție infracțiunile săvârșite de judecători si procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la alin (1), Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al Procurorului general, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii.

(3) Pentru a fi numiți în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, procurorii trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă cel puțin gradul de parchet de pe lângă curte de apel, o vechime de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.

(4) Comisia prevăzută la alin. (3) este numită prin Ordin al Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și este formată din doi procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție propuși de Procurorul General, doi procurori din cadrul Inspecției judiciare, desemnați de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Procurorului general, precum și un formator din cadrul Institutului Național al Magistraturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.