Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul RESPINGE legea care nu permite firmelor cu acțiuni la purtător să participe la licitații

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Senatul a respins inițiativa legislativă a celor de la USR, prin care o societate cu acțiuni la purtător să nu mai poată participa la licitațiile publice. Inițiativa legislativă a fost depusă ca urmare a scandalului generat de firma Tel Drum, după ce în presă au apărut informații conform cărora Liviu Dragnea ar deține prin această modalitate controlul societății.

Legea a fost respinsă cu 61 de voturi pentru și 23 împotrivă. Senatul este prima cameră sesizată, în cazul acestui proiect de lege decizională fiind Camera Deputaților.

„Partidul Uniunea Salvaţi România a iniţiat un pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu instituţii publice, astfel încât firmele căpuşe şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să fie decuplate de la robinetul banilor publici. Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă”, anunţă formaţiunea, într-un comunicat de presă intitulat "USR pregăteşte falimentul lui Liviu Dragnea".

Senatorul USR Silvia Dinică, unul dintre iniţiatori, susţine că legislaţia actuală permite funcţionarilor publici aflaţi sub incidenţa Legii nr. 176/2000 să ascundă cu uşurinţă fluctuaţiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziţie publică pentru companiile cu acţiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislaţiei privind conflictul de interese pot fi muşamalizate cu uşurinţă.

Proiectul face referire la Tel Drum, societate cu acţiuni la purtător, care a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP.

„În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliştilor de la Rise Project, există suspiciunea că deţinătorul acţiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obţinut contractele cu entităţi administrative conduse direct sau prin interpuşi ai liderului PSD”, se mai arată în comunicat.

Pachetul legislativ iniţiat de USR vizează  modificarea legilor achiziţiilor publice (98/2016, 99/2016 şi 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitaţii a societăţilor cu acţionariat secret, neverificabil, aşa cum sunt cele cu acţiuni la purtător. Mai mult, se interzice şi prelungirea şi/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.

Parlamentarii USR au depus o serie de amendamente şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, deoarece există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidenţa legilor achiziţiilor publice. Amendamentele USR interzic societăţilor controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acţiuni la purtător. Sancţiunea este nulitatea contractelor şi amendarea vinovaţilor (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amendă nu înlătură răspunderea penală

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.