Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a spart CSM în două tabere

csm

Membrii CSM au discutat, marţi, în contradictoriu, despre participarea în grupul mixt de la Senat pe domeniul Justiţiei.

Senatul va organiza joi prima intalnire a grupului mixt  pentru realizarea unor propuneri legislative în domeniul Justiției. Propunerile vor putea fi preluate în totalitate sau parțial de parlamentarii interesați, indiferent de apartenența politică. Din grupul mixt vor face parte reprezentanti din toate grupurile parlamentare, CSM, asociațiile profesionale, reprezentanți ai mediul academic de specialitate.

Din partea CSM isi anuntasera prezenta judecătorii Adrian Bordea, Norel Popescu si George Muscalu, insa lucrurile s-au schimbat si la intalnirea de la Senat vor merge presedintele si vicepresedintele CSM.

"Singura atribuţie legală de a se implica în procesul legislativ efectiv a CSM este de a înainta propuneri iniţiatorului, adică Ministerul Justiţiei. Din această perspectivă, de ce nu este invitat MJ la acest grup mixt, de ce nu este invitată Înalta Curte de casaţie şi Justiţie? Dincolo de faptul că preşedintele Senatului a avut totuşi încălcări ale independenţei justiţiei constate ca atare în mai multe rânduri de către plenul CSM (...) să reflectăm şi să nu facem parte din acest grup mixt, nu pentru a da o notă de blam iniţiativei (...), ci pentru că nu este locul nostru în acest grup mixt', a susţinut judecatorul Horatius Dumbravă. El a adaugat ca grupul de la Senat 'este o interferenţă' iar CSM este forul care prezervă şi garantează independenţa justiţiei. 'Poate nu e bine să intrăm într-o logică a unei campanii electorale care urmează să vină şi a unei imagini publice pe care unii doresc să şi-o facă. Nu contează persoana în cazul de faţă, ci în general vorbim. Da, comunicăm instituţional acolo unde avem competenţele legale' a adăugat Dumbravă.

Judecătorul Norel Popescu a spus ca o discutie este binevenita. 'Faţă de unul sau altul au fost constatate încălcări ale independenţei cu declaraţii, ar însemna foarte mulţi în această situaţie şi în poziţii cheie din procesul legislativ şi ar însemna să nu avem niciun dialog şi nu cred că este bine (...) Din invitaţia respectivă am văzut că fac parte reprezentanţi ai întregului spectru politic. Nu e vorba de o singură persoană, sunt toţi acolo şi nu văd care ar fi problema ', a spus el.

Şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a precizat că nimeni nu neagă importanţa dialogului, însă nu a văzut printre participanţi pe reprezentanţii Ministerului Justiţiei, instituţia care are dreptul la iniţiativă legislativă. 'Din start am spus că, dacă e vorba de participare, ar trebui asigurată de preşedintele sau de vicepreşedintele CSM. Dar, pe de altă parte, eu sunt întru totul de acord cu ceea ce a spus domnul preşedinte Dumbravă: nu am văzut reprezentanţi ai MJ, cel care constituţional are dreptul la iniţiativă legislativă', a explicat Stanciu.

La rândul său, judecătorul Adrian Bordea a spus ca are dubii privind grupul de lucru. 'Noi avem competenţe în ceea ce priveşte avizul numai pe legile ce interesează justiţia (...)  noi nu trebuie să interferăm atât de mult cu spectrul legislativ, pentru că noi nu suntem decât cei care trebuie să aplicăm legea. De aceea şi eu am o oarecare reţinere în ceea ce priveşte constituirea unui asemenea grup de lucru la nivelul Legislativului', a declarat Bordea.

Şi şeful CSM, Marius Tudose, a recunoscut că a avut rezerve, însă Consiliul, apreciază el, nu trebuie să fie izolat, 'să fie rupt de lume'. 'Propunerea mea către dvs. este să rămânem în continuare conectaţi relaţiilor pe care le aveam cu oricare dintre camerele Parlamentului, dar la nivel de reprezentare efectiv, adică la nivel de preşedintele şi vicepreşedinte', a propus el.

'Noi stabilim aici că nişte judecători din CSM nu au ce căuta în Parlament şi se duc judecătorii din asociaţii care au ce căuta în Parlament, să facă legi cu parlamentari. Stau şi mă gândesc dacă e normal asta? (...) Una este să meargă instituţia, şi alta este să meargă judecătorii individual şi ne trezim cu ei că vorbim - în numele cui? Acolo, dacă mă duc eu, trebuie să am grijă să vorbesc în numele Consiliului sau să reprezint Consiliul', a intervenit si judecătorul Cristi Danileţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.