Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentința în cazul doborârii zborului MH17 provoacă tensiuni diplomatice: Ambasadorul rus la Haga este convocat de guvernul olandez

Business Insider
MH17

Olanda l-a convocat vineri pe ambasadorul rus, după ce Moscova a denunţat un "verdict politic" în procesul asupra prăbuşirii zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014, informează AFP și Agerpres.

"Făcând aceasta, Rusia discreditează statul de drept olandez. Aceasta este absolut inacceptabil", subliniază Ministerul Afacerilor Externe al Ţărilor de Jos într-un comunicat, la o zi după condamnarea a doi cetăţeni ruşi şi unuia ucrainean la închisoare pe viaţă.

"Din acest motiv ambasadorul Rusiei a fost convocat în această după-amiază (vineri) şi i s-au cerut explicaţii", adaugă ministerul.

Ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi ucraineanul Leonid Harcenko au fost declaraţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului. Ei au fost condamnaţi în contumacie de un tribunal olandez, pentru că au refuzat să asiste la procesul care a durat doi ani şi jumătate.

Rusul Oleg Pulatov, singurul care a fost reprezentat de un avocat, a fost achitat.

Rusia a denunţat imediat o "decizie politică". "Procesul din Ţările de Jos are toate şansele să devină unul dintre cele mai scandaloase din istoria procedurilor judiciare", a reacţionat joi, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe rus.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi în timp ce avionul ce făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost lovit, deasupra estului Ucrainei aflat în mâinile separatiştilor proruşi, de o rachetă BUK identificată ca provenind de la cea de-a 53-a brigadă de rachete antiaeriene din Kursk, în Rusia, a precizat tribunalul.

Moscova a negat întotdeauna orice implicare în această tragedie şi a refuzat să extrădeze vreun suspect, afirmând că aceasta este ilegal în virtutea legii ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.