Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiștii din estul Ucrainei organizează duminică alegeri, în ciuda protestelor occidentului

Donbas

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, puternic susţinuţi de Moscova, organizează duminică alegeri, în ciuda avertismentelor Kievului şi ale Occidentului, care le consideră "ilegitime" şi contrare procesului de pace, relatează AFP preluată de Agerpres.

Scopul acestor scrutine este a alege 'preşedinţi' şi deputaţi pentru cele două 'republici populare' autoproclamate de către rebeli la Doneţk şi Lugansk, care nu se mai află de patru ani sub controlului Kievului.

Ele vor întări separarea acestor teritorii de restul ţării şi îi vor legitima pe noii lideri, în contextul în care procesul de pace este în punct mort, iar ciocnirile duc la creşterea în permanenţă a bilanţului acestui conflict, estimat de ONU la peste 10.000 de morţi.

Anunţul privind organizarea acestor alegeri a declanşat proteste puternice din partea Kievului şi a Occidentului, care consideră că este vorba de implicarea Moscovei.

Prin ambasada lor din Ucraina, SUA au acuzat Rusia "că amplifică acest conflict prin organizarea de 'alegeri' artificiale", făcând apel la boicot.

Uniunea Europeană a denunţat "pretinsele alegeri" care sunt împotriva "spiritul şi literei acordurilor (de pace) de la Minsk" încheiate în februarie 2015.

Opt ţări europene - Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia şi Suedia - au cerut Rusiei "să-şi folosească influenţa" pentru a împiedica organizare acestor alegeri considerate "ilegitime".

Moscova dă asigurări că aceste alegeri "nu au nicio legătură" cu acordurile de la Minsk. "Oamenii pur şi simplu au nevoie să trăiască (...) şi să îşi asigure ordinea în regiune", a spus la 1 noiembrie purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a vorbit de asemenea despre "necesitatea de a acoperi vidul de putere".

Cele două republici autoproclamate sunt conduse de mai multe luni de lideri interimari care ar urma să îşi vadă autoritatea confirmată prin vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.