Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şerban Nicolae propune schimbarea PNDL, 'conducta de bani' a primarilor: Finanţare pentru folosirea apelor termale

Romania Libera
serban nicolae

Senatorul PSD Șerban Nicolae și deputatul PSD Gheorghe Bogdan au depus, la Senat, un proiect care prevede că acțiunile de modernizare, reabilitatea și extindere a sistemelor de distribuție a apei geotermale, construirea de bazine de înot și parcuri acvatice poti fi făcute prin PNDL, transmite Mediafax.

Inițiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgență, propune modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Prin urmare, la articolul 7 al actului normativ, proiectul propune introducerea unei litere care prevede că devin obiective de investiții care pot fi finanțate în cadrul programului și „realizare/extindere/reabilitare/modernizare/valorificare a sistemelor de distribuție a ape geotermale, construire bazine de înot și parcuri acvatice”.

Inițatorii susțin că proiectul este necesar pentru a putea introduce utilizarea apei geotermale în cât mai multe localități din țară, pentru a facilita accesul oamenilor la o sursă alternativă de încălzire a locuinței.

„Introducerea utilizării apei geotermale în cât mai multe localități din România nu este necesară doar pentru a facilita accesul populației la surse alternative de încălzire a locuinței, ci și pentru a crește atractivitatea cât mai multor administrații publice locale în competiția de atragerii de investitori în turism, fiind cunoscut faptul că aceștia caută zone care, pe lângă forță de muncă, pot oferi și oportunitatea unor investiții de viitor”, arată cei doi social-democrați, în expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii PSD mai spus că „Beiușul este singurul oraș din România care funcționează în prezent cu ajutorul resurselor geotermale pentru încălzirea locuințelor”.

„Foraje realizate în 1995 — 1996 au relevat existența unui zăcământ bogat de apă geotermală la peste 2.500 de metri adâncime. În prima fază de exploatare (un puț), au fost conectate la rețea cartierele de locuințe și principalele instituții ale orașului. Nevoile orașului au impus forarea unui al doilea puț, în perioada 2002 — 2004. Anual, în Beiuș se consumă peste 200.000 Gcal, produse numai din sursa geotermică, iar costul se situează la 80 lei/Gcal”, explică sursa citată.

Prin urmare, propunere legislativă presupune completarea OUG 28/2013, în sensul de a introduce în rândul lucrărilor finanțabile prin intermediul acestui program și realizarea, reabilitarea extinderea, modernizarea și/sau valorificarea sistemelor de distribuție a apei geotermale, precum și pentru construirea de bazine pentru înot și parcuri acvatice, mai arată inițiatorii.

„În contextul discuțiilor privind deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pe PNDL, este necesară această modificare. Astfel, se oferă administrațiilor publice locale posibilitatea de finanțare pentru aceste tipuri de lucrări, ca soluție la unele dintre cele mai mari probleme ale României: costurile cu încălzirea, dezvoltarea turismului și ocuparea forței de muncă”, conform expunerii de motive.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 5/2019 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua.

Ministrul Dezvoltării a susținut că PNDL își propune realizarea a 16.500 km de conducte de apă și canalizare care vor deservi 6,5 milioane de locuitori, dintre care 4.750 km sunt deja realizați. Potrivit ministrului, PNDL mai are ca scop realizaeea a 20.000 km de drumuri judeţene şi comunale care vor deservi 15 milioane de locuitori (7.000 km realizați).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.