Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbarea de la Putna – 150: Congresul Studențesc Aniversar organizat la Mănăstirea Putna îl are ca principal invitat pe prof. Ioan-Aurel Pop

basilica.ro
Ioan-Aurel Pop

Congresul Studențesc Aniversar organizat la Mănăstirea Putna îl are ca principal invitat pe prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei. Congresul face parte din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, care marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni (1871).

Tinerii vor avea un dialog despre identitate și idealuri cu Președintele Academiei. Ei s-au pregătit pentru această discuție creând mărturii video în care au răspuns la întrebările:

  1. Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?
  2. Care sunt valorile românești după care ar trebui să se ghideze un tânăr astăzi?

Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” a început în luna iunie și culminează în zilele de 14-16 august cu Sfințirea Candelei Aniversare oferite de studenții pentru mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, cu retragerea cu torțe de pe Dealul lui Ștefan și Congresul Studențesc Aniversar. Participă peste 650 de studenți din țară și diaspora, informează Basilica.ro.

Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a vorbit duminică despre o scrisoare semnată de studenții români din 1871, în care aceștia explicau scopul serbării, spunând că nu de la ei a plecat ideea, ci de la popor: „Poporul s-a gândit că trebuie să fie mai unit. Și atunci, la 1871, a fost scânteia, ca flacăra să se aprindă pe deplin mai târziu, în 1918, la Marea Unire.”

„Facă Bunul Dumnezeu ca neamul nostru să se silească cât mai mult ca întreaga omenire să-și dea seama că nimic nu-i mai prețios pe fața Pământului decât să-l iubești pe aproapele, să ai comuniune, să poți să-l privești în ochi și să simți în ochii celui de lângă tine dragostea lui Hristos”, a subliniat părintele stareț.

Serbarea din 1871, inițiată de Mihai Eminescu și generația sa, a definit pentru prima dată idealul de unitate națională. În 1870, Mihai Eminescu scria:

„Serbarea trebuie să devină purtătoarea unei idei. Ideea unității morale a națiunii noastre e ceea ce ne-a însuflețit ca să luăm inițiativa unei serbări în care inima va fi una a priori; în care însă cugetele se vor unifica. (…) Să facem ca o cugetare, una singură să treacă prin toate faptele, să pătrundă toată viața noastră națională. (…) În trecut ni s-a impus o istorie; în viitor, să ne-o facem noi.”

Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” se desfășoară sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române. Proiectul își propune să readucă în atenția românilor actualitatea idealului de unitate și să definească rolul tinerilor de astăzi în continuarea acestuia.

Donează

O candelă de argint filigranat va fi depusă de tineri pe mormântul Sf. Ștefan cel Mare. Toți donatorii vor fi înscriși în pomelnicul care va însoți candela în momentul depunerii. Lista se va păstra în muzeul mănăstirii, alături de listele de subscripție din 1871.

Transfer

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași)

Cont: IBAN: RO61BRDE240SV95235282400

Banca: BRD – sucursala Iași

Detalii plată: Serbare Putna 150

Pe Facebook

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.