Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbarea de la Putna: Mesajul transmis de Arhim. Melchisedec către sutele de studenți care vor participa la Congresul Studențesc Aniversar

basilica.ro
Arhimandritul Melchisedec Velnic

Starețul Mănăstirii Putna a întâmpinat sâmbătă sutele de tineri români din țară și diaspora care vor participa la Congresul Studențesc Aniversar din 16 august. „Prin gestul vostru simțim că voiți cu adevărat a avea un viitor”, le-a spus Arhimandritul Melchisedec Velnic. El a aevocat idealul de unitate națională al organziatorilor primului Congres Studențesc de la Putna: Eminescu, Slavici, Xenopol, Porumbescu și generația lor.

Tinerii au venit pe jos la mănăstire de la Chilia Sfântului Daniil Sihastrul, cântând cântece patriotice și religioase. Starețul Putnei i-a întâmpinat la intrarea în mănăstire, scrie Basilica.ro.

„Suntem tineri români din toată țara și din alte zece țări, inclusiv din Statele Unite. Am venit aici, la Mănăstirea Putna, la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare. Putem spune că, și la propriu, și la figurat, pășim pe urmele lui Mihai Eminescu, lui Ioan Slavici, lui Ciprian Porumbescu. Am venit în acest loc sfânt încercând să urmăm idealul pe care și ei le-au avut”, a spus Emanuel Buta, unul dintre reprezentanții tinerilor.

Tânărul a mulțumit mănăstirii pentru găzduirea evenimentului și a numeroaselor tabere de tineret din fiecare an.

Părintele stareț le-a răspuns oaspeților: „Dacă sunteți urmașii lui Eminescu și ai lui Slavici și ai lui Ciprian Porumbescu din toată linima, atunci Putna vă aparține, România va aparține și neamul și țara. Și acest gând al vostru ne bucură și ne mângâie. Bine ați venit la mormântul Sfântului Voievod Ștefan, bine ați venit precum odinioară cu 150 ade ani în urmă și Eminescu, și Slavici, și Ciprian Porumbescu”.

„Vedeți, în jurul frontierei țării este o centură de localități și de ținuturi care înconjură România, unde trăiesc români foarte mulți. Dacă spuneți că sunteți și urmașii lui Xenopol, care a ținut cel mai bun discurs din 1871, știți că Xenopol amintește în discursul său de românii «de la Nistru și până la Tisa», din nord, de la Hotin, și până la mare. A zis-o și Eminescu în poezia sa”, a amintit starețul.

„Aveți această datorie sfântă și dreaptă a neamului nostru: mai întâi de a fi – să fiți urmași ai celor de la 1871, care au spus că «am avut un și vom a avea un viitor». Prin gestul vostru simțim că voiți cu adevărat a avea un viitor”, a subliniat părintele arhimandrit.

După scurta ceremonie de la poarta mănăstirii, tinerii au mers apoi să se închine la mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

Hramul Mănăstirii Putna, serbat duminică, și Congresul Studențesc Aniversar fac parte din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, care evocă serbarea din 1871. Seria de manifestări se desfășoară sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române.

Tinerii din Comitetul de Organizare nu au ales întâmplător locul cu 150 de ani în urmă. Sfântul domnitor a fost primul care a realizat o formă de unitate românească, prin autoritatea pe care o exercita nu doar în Moldova, unde era conducător al țării, ci și în Tara Românească și asupra românilor din Transilvania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.