Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia a ridicat nivelul de securitate al armatei sale la frontiera cu Kosovo

telegraf.rs
politie kosovo

Serbia a ridicat nivelul de securitate al armatei sale la frontiera cu Kosovo, a transmis duminică Ministerul Apărării, acuzând statul vecin de "provocări" după recenta desfăşurare în zonă a unei forţe speciale de poliţie, un nou prilej de tensiuni între Belgrad şi Pristina, relatează AFP.

Forţele speciale ale poliţiei kosovare (ROSU) au fost desfăşurate luni în apropiere de două puncte de trecere a frontierei în nordul Kosovo, o zonă populată în mare parte de sârbi care refuză autoritatea guvernului kosovar.

Această desfăşurare de trupe, care a stârnit furia sârbilor, a survenit după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe, o măsură despre care Pristina spune că este una de răspuns la o decizie similară a Serbiei.

Sute de sârbi protestează de atunci împotriva acestei decizii şi blochează cu camioane traficul pe drumurile care duc spre două puncte de frontieră.

"După provocările unor unităţi ale ROSU, care se află de o săptămână în nordul Kosovo, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dispus ridicarea nivelului de alertă pentru o parte a unităţilor armatei sârbe şi ale poliţiei", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării sârb.

Avioane de vânătoare sârbe au survolat din noua zona de frontieră duminică, după ce au efectuat mai multe survoluri sâmbătă, a relatat o corespondentă a AFP la faţa locului.

Ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a vizitat duminică dimineaţă aceste trupe în alertă în două baze militare, dintre care una la câţiva kilometri de frontieră, precum şi "grupuri tactice" desfăşurate "în direcţia punctului de trecere administrativ Jarinje", potrivit aceleiaşi surse.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo sunt numite "puncte de trecere administrative" de către Belgrad, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, proclamată în 2008, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.