Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia neagă că ar fi furnizat arme juntei din Myanmar

Pinterest
Myanmar steag flag

Serbia a negat marţi informaţiile conţinute într-un raport elaborat de Tom Andrews, raportorul special al ONU pentru Myanmar, potrivit cărora ar fi furnizat arme juntei militare din această ţară asiatică după lovitura de stat din 2021, transmite EFE.

În martie 2021, la o lună după puci, Serbia a decis să blocheze transferurile de arme către Myanmar, a transmis MAE sârb într-un comunicat de presă.

''Serbia a blocat mai multe solicitări de transferuri de arme către Myanmar şi noi solicitări de exporturi de armament şi echipament militar'', se mai menţionează în comunicatul citat, care informează totodată că ONU a fost notificată în legătură cu această situaţie.

Ministerul de Externe sârb afirmă că raportul lui Andrews, fost membru al Congresului SUA, se bazează în mare parte pe speculaţii şi surse anonime, nu pe ''fapte internaţionale verificate''.

Totodată, MAE de la Belgrad a subliniat că Serbia condamnă orice fel de violenţe şi de încălcări ale drepturilor omului şi pledează pentru elucidarea evenimentelor din Myanmar, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului lui Andrews, Serbia a autorizat exporturi de rachete şi de artilerie având ca destinaţie junta din Myanmar.

Întrebat despre raportul ONU la briefingul de presă zilnic, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat marţi că Beijingul ''a susţinut mereu că toate părţile şi facţiunile trebuie să acţioneze în slujba intereselor pe termen lung ale ţării'' şi ''să-şi soluţioneze contradicţiile prin dialog politic'', potrivit Reuters.

Raportul lui Andrews, adresat Consiliului de Securitate al ONU, dezvăluie că Rusia, China şi Serbia au furnizat armament juntei din Myanmar care a fost folosit împotriva civililor după lovitura de stat de anul trecut. Potrivit dpa, transferuri de armament către junta din Myanmar au mai fost făcute din India, Israel şi Coreea de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.