Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia primește gaze rusești aproape gratuit. Abia din iunie se va scumpi

Serbia primește, în prezent, gaze rusești aproape gratuit, susține președintele sârb, Aleksandr Vucic, precizând că prețul negociat cu Gazprom este de 4 ori mai redus decât cel de pe piețele internaționale.

"Prețul la care cumpărăm 6 milioane de metri cubi zilnic este un preț minim. Este ca și cum îl primim gratuit. 270 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este aproape gratuit, având în vedere că prețul actual de schimb al mărfurilor este de 1.160 de dolari", a afirmat președintele Serbiei la postul TV Prva, transmite mold-street.com.

Preţul va creşte de 2-3 ori de la 1 iunie

Declarația lui Vucic a fost, potrivit agenției ruse Tass, o reacție la afirmația moderatorului emisiunii, potrivit căruia Serbia ar fi cheltuit 6 miliarde de euro cumpărând gaz la prețurile de pe piețele internaționale, în timp ce întregul buget al statului sârb este de 14 miliarde de euro.

Anterior însă directorul general al Srbijagas, Dusan Bajatovic, a estimat că Serbia va plăti între 600 și 850 de dolari pe mia de metri cubi de gaze conform unui nou acord de zece ani cu Rusia.

Potrivit acestuia, prețul va fi unul compozit, fiind indexat atât cu prețul petrolului, dar și cu cel de hub. Moscova a acceptat să lase neschimbat prețul gazului pentru Serbia la 270 de dolari pentru următoarele șase luni după discuțiile de la Soci din 25 noiembrie 2021.

După această perioadă, adică de la 1 iunie 2022, Serbia va trebui să achite prețul anunțat de Bajatovic.

Bulgaria poate bloca tranzitul de gaze ruseşti

De la 1 ianuarie 2022, Gazprom a început să furnizeze gaz Serbiei printr-o nouă rută. Din Rusia, gazul este transportat de conducta TurkStream, apoi merge în Serbia prin teritoriul Turciei și prin sistemul național de transport al gazelor din Bulgaria.

În același timp conducerea Serbiei se teme să nu rămână fără gaze rusești, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Directorul Srbijagas Dusan Bajatovic susține că este puțin probabil ca Bulgaria să oprească fluxul de gaz prin gazoductul din Balcani, pentru că este o marfă și că Rusia va găsi bani pentru a plăti costul în dolari a tranzitului prin acea țară.

„Există o teamă reală de întrerupere a furnizării de gaze, dar nu cred că Bulgaria va înceta să transporte acea energie prin gazoductul Balkan Stream", a menţionat directorul Srbijagas.

Martin Vladimirov, expert în energie din Bulgaria, a declarat că țara sa are dreptul de a suspenda transportul de gaze naturale rusești dacă nu primește obligații datorate în temeiul acordului (în dolari), care expiră săptămâna viitoare pentru a plăti tranzitul de gaze prin Bulgaria.

Ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat că Bulgaria se numără printre cele 48 de țări de pe lista de țări inamice a Moscovei, ceea ce înseamnă că în loc de dolari, „toate plățile către Bulgaria vor fi în ruble”, ceea ce este deprimat pe piețele valutare internaționale.

Bajatović nu a exclus posibilitatea unei defecțiuni tehnice a conductei de gaze din cauza căreia ar fi posibilă oprirea fluxului de gaz în Bulgaria, dar a apreciat și acest lucru ca fiind puțin probabil.

El a adăugat că vestea despre posibilitatea interzicerii Bulgariei de a tranzita gazul prin țara sa prin gazoductul din Balcani a fost pentru a provoca panică.

Bajatović a mai spus că Serbia are suficient gaz în depozite până la sfârșitul sezonului de încălzire, dar a menţionat că Europa nu se poate descurca fără gaz și materii prime rusești.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.