Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Belgradul fierbe: Zeci de mii de sârbi au ieșit în stradă și au cerut demisii în Guvern după recentele atacuri armate

npr.org
protest

Zeci de mii de sârbi au manifestat vineri la Belgrad cerând demisia unor unor înalţi responsabili şi reglementarea conţinutului violent din media în urma a două atacuri armate în masă, notează AFP, conform Agerpres.

A fost a treia oară în două săptămâni când oamenii au ieşit în număr mare în stradă după atacurile armate care au semănat teroare în mica ţară din Balcani.

Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a împuşcat mortal opt elevi şi un agent de pază în şcoala elementară la care învăţa din centrul Belgradului. La mai puţin de 48 de ore după tragedie ţara din Balcani a fost zguduită de un atac armat, în care un bărbat de 21 de ani a împuşcat mortal opt persoane în sate apropiate de Belgrad.

Acestea sunt manifestaţiile cele mai importante după mai bine de două decenii, când oamenii au ieşit în masă în stradă pentru a-l alunga de la conducere pe omul forte al ţării, Slobodan Milosevic.

Ce vor protestatarii

"Nu putem înţelege, suntem furioşi", a spus Jelena Mihajlovic mulţimii adunate în faţa parlamentului. "Este o întrebare pe care ne-o punem cu toţii: ce ţară vom lăsa copiilor noştri?", a adăugat ea.

Protestatarii au reclamat revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia.

Demonstranţii au cerut, de asemenea, demisia ministrului sârb de interne şi a şefului serviciilor de informaţii şi au solicitat parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.

Reacția președintelui

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a calificat protestele drept o lovitură de stat "politică" şi a anunţat o manifestaţie în sprijinul său pentru data de 26 mai care, în opinia sa, va fi "cea mai mare adunare din istoria Serbiei".

După cele două masacre, preşedintele sârb a promis un plan pentru dezarmarea pe scară largă a populaţiei.

Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii din Serbia deţin o armă de foc, rata cea mai ridicată din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.