Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia se înarmează cu drone kamikaze: Aleksandar Vucic profețește 'schimbări majore' pe frontul din Ucraina

Agerpres - Reuters
Aleksandar Vucic

Serbia a anunţat marţi că se va dota cu drone 'kamikaze' - care zboară către ţintă şi explodează -, pregătindu-se să semneze un contract în acest sens cu Emiratele Arabe Unite, informează agenţia Reuters, potrivit căreia anunţul semnalează distanţarea Belgradului de vechiul său aliat şi furnizor de arme Rusia, potrivit Agerpres.

„Sperăm să avem primele drone sinucigaşe în armata sârbă în cinci sau şase luni", a declarat presei preşedintele sârb Aleksandar Vucic în cursul unei vizite la salonul militar de la Abu Dhabi IDEX 2023.

Acesta nu a specificat câte astfel de drone va obţine Belgradul.

Pronosticuri

Vucic a subliniat pe de altă parte că urmează schimbări majore în conflictul din Ucraina.

"Judecând după cele spuse de (preşedintele rus Vladimir) Putin, este clar că va continua să lupte în Ucraina foarte aprig, ceea ce, aşa cum se întâmplă când conflictul escaladează, va îngreuna poziţia Serbiei atât în plan politic, cât şi militar şi în toate celelalte sensuri. Ne aşteptam la acest lucru şi mă aştept să vedem deja în una-două-trei zile - schimbări majore pe câmpul de luptă şi schimbări semnificative în ce priveşte acţiunile politice în direcţia Serbiei din partea Occidentului şi a altor factori internaţionali", a afirmat Vucic, potrivit agenției Tanjug.

Serbia, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, se află sub presiunea Occidentului pentru a-şi reduce legăturile cu Rusia, aliatul său tradiţional, în urma invaziei ruse din Ucraina de acum aproape un an.

Cu toate că Serbia a votat de trei ori în cadrul ONU împotriva Rusiei de la debutul invaziei, guvernul de la Belgrad a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor Vestului împotriva Moscovei, mai aminteşte Reuters.

Întărirea armatei

Luni, la Abu Dhabi, preşedintele Vucic a afirmat că Serbia vrea să-şi întărească forţele militare şi industria apărării, investind o sumă suplimentară de aproape 700 de milioane de euro până la finalul acestui an.

În acest moment armata sârbă este dotată în cea mai mare parte cu echipamente mai vechi, de origine sovietică, între care avioane MiG-29 şi elicoptere MI-35m. De asemenea, apărarea sa antiaeriană este reprezentată predominant de sisteme de rachetă şi radare ruseşti, iar forţele sale terestre folosesc tancuri T-72 şi transportoare blindate de producţie sovietică.

Forţele armate sârbe operează totodată drone de recunoaştere şi de luptă şi rachete sol-aer cu rază medie de producţie chineză, a consemnat Reuters.

Anul trecut, preşedintele sârb a indicat că Belgradul vrea să achiziţioneze aeronave Rafale din Franţa, luni precizând că mai au loc discuţii cu privire la preţul acestora, estimat la 3 miliarde de euro.

Marţi la Abu Dhabi Aleksandar Vucic a mai declarat că Serbia doreşte să "realizeze ceva similar cu sistemul HIMARS al SUA şi să încerce dezvoltarea acestuia, pentru a-l include în arsenalul ei în doi ani", mai notează Tanjug.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.