Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pirueta geopolitică a lui Aleksandar Vucic: liderul balcanic nu este deranjat că arme produse în Serbia ajung în Ucraina

aljazeera.com
Aleksandar Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care trimit armament în Ucraina, un semn că aliatul balcanic al lui Vladimir Putin se întoarce spre vest, conform Financial Times.

Liderul Serbiei a sprijinit în mod tradițional Moscova și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei. Dar președintele sârb și-a schimbat atitudinea, spunând că este la curent cu raportul guvernului SUA conform căruia muniția sârbă intră în Ucraina prin intermediari și că nu are nicio intenție să oprească acest lucru.

„Este posibil să se întâmple asta? Nu am nicio îndoială. Care este alternativa pentru noi? Să nu mai producem? Să nu mai vindem?”, a continuat Vucic.

Interese multiple

„Nu sunt prost. Sunt conștient că unele arme ar putea ajunge în Ucraina”, a adăugat președintele sârb. Întrebat dacă este o mișcare deliberată menită să obțină încrederea capitalelor occidentale, Vucic a spus că Belgradul încearcă să acționeze „neutru”.

Potrivit a trei diplomați occidentali din regiune, în ecuație contează și faptul că SUA, NATO și UE au sprijinit Serbia în timpul recentelor tensiuni din Kosovo.

De asemenea, Serbia vrea să adere la UE.

Vucic a recunoscut că merge pe o linie fină între Moscova și puterile occidentale, dar a spus că nu va ajuta eforturile militare ale Rusiei și a adăugat că zilele în care vorbea la fiecare trei luni cu președintele rus Vladimir Putin s-au încheiat, menționând că nu a mai intrat în contact cu Kremlinul de un an.

Fără vânzări directe

Serbia nu a vândut niciodată arme sau muniții Ucrainei sau Rusiei, deși armele sârbe ar fi putut ajunge pe câmpul de luptă prin țări terțe, a declarat Vucic după ce documente clasificate de la Pantagon, scurse în presă, vorbeau despre arme sârbe pentru Ucraina.

„Serbia nu a exportat și nu va exporta arme în Ucraina”, a declarat Vucic reporterilor, adăugând că, de asemenea, „nu a exportat și nu va” exporta arme sau muniții în Rusia, aliatul ei tradițional.

„Nu există niciun document care să dovedească asta”, a spus el.

Serbia a moștenit majoritatea instalațiilor industriale militare ale fostei Iugoslavii și a câștigat miliarde de dolari din exporturile de arme. Vucic a spus că țara balcanică va continua să investească în instalațiile sale de apărare.

El a mai spus că este „destul de sigur” că muniția sârbă va apărea „pe o parte sau alta pe câmpul de luptă” în Ucraina, după ce au fost exportate în Turcia, Spania sau Republica Cehă.

Deși Serbia a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei la Organizația Națiunilor Unite și la alte foruri internaționale, până acum a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Belgradul recunoaște, de asemenea, Ucraina ca stat independent în întregime, în timp ce Kievul refuză să recunoască independența Kosovo, fosta provincie de sud a Serbiei, predominant etnic albanez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.