Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia vorbește depre o posibilă invazie în Kosovo: Nu vom acționa pe ascuns. Vom respecta normele dreptului internațional

guim.co.uk
Kosovo

Ministrul sârb al apărării, Miloš Vučević, a respins drept neadevărate informațiile transmise de Pristina și anumite medii de informare din străinătate despre mișcările de trupe ale Armatei Serbiei pe teritoriul Serbiei, după conflictul armat de la Banjska dintre un grup de sârbi kosovari și Poliția Kosovo, în care și-au pierdut viața trei sârbi și un polițist kosovar, notează Rador Radio România.

"Este o campanie continuă împotriva Armatei Serbiei, a numărului și activităților militarilor, mișcării și desfășurării unităților Armatei Serbiei pe teritoriul țării noastre. Aceste informații le considerăm complet inadecvate și iresponsabile și le respingem drept inexacte, respectiv absolut neadevărate" – a declarat Vučević la conferința de presă organizată împreună cu șeful de stat Major al Armatei Serbiei, general Milan Mojsilović.

Vučević a reiterat că dacă va primi ordin de la președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, în calitate de comandant suprem, Armata Serbiei va intra pe teritoriul Kosovo, ca teritoriu al Serbiei și își va executa mandatul "eficient, profesional și cu succes", dar "nu înainte de a anunța KFOR". "Nu vom acționa pe ascuns. Vom respecta normele dreptului internațional" – a declarat Vučević, adăugând că până acum Serbia nu a trebuit să ia o astfel de hotărâre și va face tot ceea ce depinde de ea pentru a nu se ajunge la un astfel de scenariu.

"Acesta este motivul pentru care este importantă continuarea dialogului politic, respectarea Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate ONU, aplicarea acordului de la Kumanovo și implementarea tuturor acordurilor convenite până acum în dialogul Belgrad-Pristina. Astfel poate fi evitat orice posibil conflict care nu este în interesul național al Serbiei" – a declarat Vučević, adăugând că Armata Serbiei colaborează în permanență cu KFOR. "Una sunt diferențele politice pe care le avem cu SUA, Marea Britanie, Italia, Germania și Franța și cu totul altceva este colaborarea pe teren cu KFOR" – a precizat Vučević, adăugând că "misiunea KFOR are un rol important, mai ales în zonele în care trăiesc sârbii".

Potrivit lui Vučević, nici sârbii din Kosovo nu au nimic împotriva consolidării prezenței KFOR. Vučević a accentuat că între KFOR și Armata Serbiei există o bună și continuă colaborare "de mulți ani". Vučević a răspuns și la acuzațiile premierului Kosovo, Albin Kurti, referitoare la "armele și echipamentele militare produse în Serbia" confiscate după conflictul din Banjska. Vučević a spus că astfel de arme și echipamente se găsesc pe tot teritoriul fostei Iugoslavii și este o "mare prostie" să afirmi că statul Serbia, Ministerul sârb al apărării și Armata Serbiei au participat "la ceva ce unii numesc act terorist". "Terorism este epurarea etnică a sârbilor din Kosovo. Acte de terorism sunt arestările zilnice, hărțuirile, perchezițiile în spitale, școli, grădinițe sau să nu permiți EULEX să participe la operațiuni pentru care are mandat" – a declarat ministrul sârb al apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.