Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia vrea să restabilească o linie aeriană cu Pristina

serbia macedonia grecia albania bosnia, croatia bulgaria

Guvernul sârb a înfiinţat un grup de lucru în vederea restabilirii zborurilor între Belgrad şi Pristina, a anunţat acesta luni, informează AFP. 'Ministrul apărării al Serbiei, Zoran Djordjevic, se va afla la conducerea acestui grup însărcinat să lucreze la normalizarea transportului aerian, inclusiv la restabilirea liniei Belgrad-Pristina', precizează Ministerul Apărării al Serbiei într-un comunicat.

Serbia refuză să recunoască independenţa fostei provincii iugoslave, declarată de Kosovo în 2008. Însă cele două părţi au angajat în 2011 un dialog pentru normalizarea relaţiilor lor, în care libera circulaţie de persoane este unul dintre capitolele centrale. Trimiterea recentă spre Kosovo a unui tren sârb marcat cu inscripţia 'Kosovo este Serbia' a tensionat cu toate acestea relaţiile dintre Belgrad şi Pristina, urmând ca discuţii între responsabili ai celor două tabere să fie reluate la presiunea UE. Trenul a fost oprit înainte de frontieră.

Autorităţile sârbe 'sunt gata să continue discuţiile pe marginea problemelor importante, rămânând în acelaşi timp ataşate protejării intereselor naţionale, dar şi întăririi păcii, securităţii şi încrederii în regiune', a dat asigurări Belgradul. Grupul va fi compus din experţi sârbi din cadrul ministerelor Apărării, de Interne, al Afacerilor Externe, pentru Infrastructură şi Transporturi. Înfiinţarea lui constituie un semn suplimentar privind destinderea relaţiilor, după mai multe săptămâni de tensiuni între Belgrad şi Pristina, conform Agerpres.

La începutul lui februarie, sârbii din nordul Kosovska Mitrovica (nordul Kosovo) au distrus un zid înălţat pe partea lor de pe Ibar, râul care împarte oraşul. Zidul era menit, potrivit primarului sârb al Mitrovica-nord, Goran Rakic, să protejeze circulaţia pe o zonă pietonală nou creată, în vecinătatea podului de pe râul Ibar, pod ce leagă nordul, majoritar sârbesc, de partea de sud a oraşului, populată aproape în exclusivitate de albanezi. Pristina vedea în aceasta o dimensiune politică şi dorinţa de a menţine divizările în Kosovska Mitrovica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.