Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov s-a dezlănțuit la adresa AIEA: Am cerut explicații suplimentare

lavrov

Rusia a cerut "explicaţii suplimentare" Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) asupra unor părţi din raportul său cu privire la situaţia de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), a declarat miercuri ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters. AIEA a cerut marţi încetarea bombardamentelor în apropierea centralei şi stabilirea imediată a unei zone de securitate în jurul uzinei, într-un raport publicat după misiunea de la centrala Zaporojie de săptămâna trecută, scrie Agerpres.

Centrala este controlată de forţele ruse din luna martie, dar este în continuare operată de personal ucrainean şi conectată la reţeaua electrică ucraineană. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în apropierea centralei, suscitând temeri cu privire la o catastrofă nucleară de tipul celei de la Cernobîl.

Lavrov a declarat agenţiei de presă Interfax că Moscova are nevoie de mai multe informaţii despre concluziile AIEA şi a trimis o solicitare de a se furniza date suplimentare.

"Sunt necesare explicaţii suplimentare, căci raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA", a afirmat Lavrov, citat de Interfax. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat Occidentul că a exercitat presiuni asupra misiunii AIEA care a efectuat inspecţia la centrală. Agenţia de presă de stat RIA Novosti a citat-o pe Maria Zaharova afirmând că Rusia a furnizat AIEA date complete despre sursa bombardamentelor şi s-a întrebat de ce organizaţia nu a numit Ucraina ca sursă a atacurilor asupra centralei nucleare în raportul său.

Mai mult, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a declarat că Ucraina îşi coordonează atacurile asupra centralei cu ajutorul SUA şi al altor state occidentale. Ucraina neagă că a atacat centrala şi a acuzat Moscova că depozitează arme grele în incinta centralei nucleare, o afirmaţie respinsă de Rusia. Agenţia nucleară rusă (Rosatom) va oferi un sprijin larg membrilor misiunii AIEA care rămân la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă, a declarat directorul general al companiei ruse de stat, Aleksei Lihaciov, citat de EFE. "Suntem pregătiţi şi avem obligaţia de a oferi un sprijin larg AIEA, specialiştilor care lucrează la centrala Zaporojie pentru a garanta siguranţa centralei nucleare", a declarat el într-un interviu oferit televiziunii publice ruse în cadrul Forumului Economic Estic.

Rosatom, a subliniat Lihaciov, a fost şi este în contact permanent cu AIEA, cu care interacţionează pentru a "rezolva probleme practice". "Am făcut, facem şi vom continua să facem tot ce este posibil pentru a asigura securitatea centralei nucleare Zaporojie", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.