Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov: SUA au menajat grupările jihadiste în speranţa că acestea îl vor învinge pe Assad

Bashar al-Assad

Statele Unite şi aliaţii lor au menajat acele grupări pe care le-au calificat drept teroriste - cum ar fi Statul Islamic sau Frontul al-Nusra - în speranţa că ele vor reuşi să-l înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, a declarat marţi la o conferinţă de presă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia DPA.

Conform şefului diplomaţiei ruse, SUA au evitat să desfăşoare acţiuni militare puternice împotriva Statului Islamic sau Frontului al-Nusra pentru ca aceste grupări să-şi poată conserva capacităţi militare pe care să le folosească împotriva trupelor preşedintelui Assad. Lavrov a subliniat că al-Qaida a fost creată cu ajutorul resurselor oferite de SUA mujahedinilor în timpul războiului din Afganistan în anii '80, iar gruparea Statul Islamic a apărut în timpul ocupaţiei SUA în Irak în anul 2003.

SUA, Turcia şi unele state arabe susţin în prezent grupările rebele - altele decât cele jihadiste - care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Assad şi acuză trupele acestuia de crime împotriva umanităţii. De asemenea, SUA conduc o coaliţia antijihadistă care în Irak a ajutat prin raiduri aeriene şi alte forme de sprijin trupele irakiene şi cele kurde să recucerească o parte din teritoriile ocupate de gruparea Statul Islamic, anunţă Agerpres.

La conferinţa de presă desfăşurată marţi, Lavrov şi-a exprimat speranţă că Rusia şi SUA îşi vor spori cooperarea în combaterea terorismului după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. În acest context, şeful diplomaţiei ruse a anunţat invitarea SUA la negocierile de pace privind Siria, care vor începe luni la Astana (capitala Kazahstanului) şi vor fi mediate de Rusia şi Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.