Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov: UE şi SUA încearcă să pună vina pentru propriile probleme pe umerii Rusiei

lavrov

Ţările Uniunii Europene (UE) şi SUA încearcă să pună vina pentru propriile lor probleme pe umerii Moscovei, a declarat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în faţa studenţilor Universităţii Federale Baltice din Kaliningrad, informează agenţia de presă TASS. 'În ultimul timp, Rusia este acuzată de faptul că ar încerca să se amestece în treburile interne ale SUA, ale statelor europene, că încearcă să submineze unitatea Europei. În acest sens, nu pot să nu-l citez pe Immanuel Kant: 'Capacitatea de judecată este un dar special, care necesită exerciţiu, dar care nu poate fi învăţat'', a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe al Rusiei, 'este evident că toată această isterie are drept scop ca în locul unei judecăţi critice asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul UE, care traversează o criză sistemică, să se pună vina pe alţii pentru propriile probleme şi eşecuri'. Totodată, Serghei Lavrov a dat asigurări că Moscova este 'sincer interesată ca UE să fie puternică şi unitară, capabilă să-şi decidă singură priorităţile de politică externă, fără să se 'şoptească' din afară'. Referitor la SUA, şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat speranţa că Washingtonul îşi va revizui abordările faţă de Moscova. 'În încercarea de a rejuca rezultatele alegerilor, în SUA se joacă o bacanală antirusească, fără nicio dovadă (împotriva Rusiei). Toate acestea creează o agendă artificială, suprarealistă în spaţiul mediatic, distrăgând atenţia de la obiective pentru toţi importante: elaborarea unor abordări comune la ameninţări reale, nu inventate', a subliniat Lavrov. 'Sunt convins că în cele din urmă această petrecere zgomotoasă se va răsufla şi liderii Occidentului vor conştientiza interesele de bază ale naţiunilor lor şi vor reveni la relaţii normale cu Federaţie Rusă', a mai spus ministrul de externe rus, conform Agerpres.

În acelaşi discurs susţinut în faţa studenţilor, Lavrov a estimat că NATO îşi extinde prezenţa militară şi infrastructura NATO în regiuni ce se învecinează cu Rusia, inclusiv la graniţa cu regiunea Kaliningrad, încălcând grosolan Actul Fondator Rusia-NATO din 1997. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, obiectivele fixate în acest document, precum şi în Declaraţia de la Roma privind o nouă calitate a relaţiilor dintre Rusia şi NATO - depăşirea urmelor de confruntare şi concurenţă, consolidarea încrederii reciproce şi a cooperării - nu au fost atinse. 'În primul rând, pentru că NATO a rămas o instituţie a războiului rece, incapabilă să reacţioneze adecvat la provocările noului mileniu', şi-a exprimat convingerea Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.