Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Șoigu 'taie și spânzură' în armata rusă după un eșec răsunător: comandant de top, înlocuit în mare secret

Rustam Muradov

Un comandant militar rus care a fost însărcinat cu conducerea unei ofensive în orașul ucrainean Vuhledar, în estul regiunii Donbas, ar fi fost înlăturat din funcție. Generalul-colonel Rustam Muradov (n. r.: foto), în vârstă de 50 de ani, care conduce Districtul Militar de Est al Rusiei (EMD)  - mai cunoscut drept Vostok, a fost criticat anterior de șeful Grupului Wagner din Rusia pentru eșecul său în Vuhledar, despre care un oficial numit de Kremlin a afirmat că ar putea întoarce războiul în favoarea Moscovei.

  • Context: Rusia nu a reușit să cucerească orașul minier Vuhledar după o bătălie de trei săptămâni în care tancurile rusești au trecut peste propriile trupe. Armata ucraineană a declarat luna trecută că forțele rusești au pierdut zeci de vehicule blindate într-o încercare eșuată de a cuceri orașul din estul Ucrainei.

În ultimele zile au început să apară informații despre demiterea lui Muradov, deși Kremlinul nu a confirmat încă faptul că acesta a fost înlocuit. "Generalul Muradov a fost înlăturat din funcția de comandant al grupării de trupe din est", a declarat duminică într-o postare pe canalul său de Telegram, prezentatorul TV și jurnalistul rus Ruslan Ostashko.

Observatorul militar Iuri Podolyak a comentat, de asemenea, informațiile și a sugerat că Muradov ar fi fost înlocuit. "În urmă cu două zile au apărut știri despre demiterea generalului Rustam Muradov de la comanda grupului de trupe Vostok", a scris el pe site-ul rus de socializare VKontakte. "Ieri, totul a fost confirmat, deoarece generalul-locotenent Andrey Kuzmenko a fost numit comandant interimar al grupului de trupe Vostok". Podolyak a adăugat: "Bineînțeles, acest lucru nu va fi spus public, dar Muradov este clar demis pentru eșecul ofensivei conduse de el pe Vuhledar."

Publicația Newsweek a contactat prin e-mail Ministerul rus al Apărării pentru comentarii, însă partea rusă nu a comentat nimic.

Corespondenții de război și o serie publicații au vehiculat numirea generalului-locotenent Andrey Kuzmenko în funcția de comandant interimar al grupării de trupe Vostok. Surse oficiale ale Ministerului Apărării al Federației Ruse nu au confirmat încă această informație.

Cine ar fi ocupat noua poziție?

Generalul-locotenent Andrey Kuzmenko a fost comandantul Armatei de Arme Combinate din 2015 până în 2019, apoi a predat la Academia Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Se știe că generalul s-a născut în 1972, a absolvit Școala Superioară de Comandă a Armatelor Combinate din Omsk, Academia de Arme Combinate a Forțelor Armate ale Federației Ruse și Academia Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. A trecut prin toate etapele carierei de ofițer - de la comandant de pluton de recunoaștere la comandant de brigadă, comandant adjunct și comandant al unei armate combinate.

Ascensiunea lui Muradov

Muradov, care a primit titlul de Erou al Rusiei pentru activitatea sa de consilier militar în Siria, a fost numit comandant în octombrie, a relatat agenția de știri de stat Tass. "Unul dintre ai noștri, Erou al Rusiei Rustam Muradov, a fost numit comandant al Districtului Militar de Est - unul dintre cele mai puternice districte militare din țară în ceea ce privește personalul său", a declarat la vremea respectivă șeful Daghestanului, Serghei Melikov, pe Telegram. "Rustam Usmanovici a fost întotdeauna un lider care îi motiva pe ceilalți, un strateg care lua decizii corecte, un luptător curajos care conducea atacul. Sunt convins că aceste calități, pe lângă educația sa militară și experiența de luptă obținută în cele mai rebele regiuni, Cecenia și Siria, îl vor ajuta să facă față cu brio sarcinilor de luptă. Sunt mândru de prietenia mea cu această persoană curajoasă", a adăugat el.

Criticat pentru eșecul de la Vuhledar

Muradov a fost aspru criticat după asaltul eșuat al rușilor asupra Vuhledar.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul la Washington, D.C., a declarat într-o evaluare a conflictului din 9 martie că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-ar fi ordonat lui Muradov să cucerească Vuhledar "cu orice preț" pentru a soluționa criticile larg răspândite în cadrul Ministerului rus al Apărării cu privire la lipsa de progrese și pierderile semnificative din zonă. Grupul de reflecție a apreciat că Shoigu l-a vizitat recent pe Muradov în vestul regiunii Donețk, probabil pentru a evalua viabilitatea ofensivei de la Vuhledar, precum și continuarea rolului lui Muradov în calitate de comandant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.