Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sergiu Litvinenco explică legalitatea îndepărtării lui Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, vine cu o reacție la declarațiile mai multor experți care au atras atenția asupra unor posibile ilegalități privind semnarea, de către președintele Maia Sandu, a decretului prin care s-a anulat un alt decret de numire al lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit parlamentarului, urmărind declarațiile specialiștilor, i s-a creat impresia că aceștia „nu au analizat textul decretului, ci a fost, mai degrabă, o poziție formulată pe baza titlurilor apărute în mass-media”.

„Orice similitudini cu fapta de sorginte penală pe care a comis-o alianța PSRM-Șor în raport cu Președintele Curții Constituționale sunt în totalitate eronate. Or, în cazul lui Vladislav Clima, nicidecum nu se atentează la statutul de judecător al acestuia, ci exclusiv la funcția sa administrativă – de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima rămâne în continuare judecător al Curții de Apel Chișinău, va putea face în continuare dreptate (se pot pune ghilimelele după caz), astfel încât principiul independenței judecătorului garantat de multiple acte internaționale și naționale nu este afectat nicidecum”, susține Litvinenco.

Potrivit lui, din câte înțelege el textul decretului, nu este vorba de o finalizare definitivă a procesului de desemnare a Președintelui Curții de Apel Chișinău, ci de revenirea la situația dinaintea numirii lui Vladislav Clima ca Președinte al Curții de Apel Chișinău prin Decret al Președintelui.

„Președintele țării, în virtutea prerogativelor sale constituționale, a decis respingerea candidaturii lui Vladislav Clima la șefia al Curții de Apel Chișinău propusă de CSM. Și acum CSM, la rândul său, urmează să analizeze repetat dacă își menține propunerea anterioară sau renunță la ea. Mingea este în continuare în terenul CSM, care trebuie să ia decizia finală. Numai că, de această dată, obligatoriu cu respectarea legii”, menționează deputatul.

Litvinenco este de părerea că o astfel de decizie se circumscrie prevederilor Codului administrativ.

„În art. 146 alin.(1) lit.c) și e) din Codul administrativ se spune despre posibilitatea revocării un act administrativ individual legal favorabil chiar și după ce a devenit incontestabil atunci când fie că fără revocarea lui s-ar periclita interesul public, fie în cazul în care revocarea este necesară prevenirii sau înlăturării dezavantajelor grave pentru bunăstarea comună. Aprecierea acestor aspecte ține de competența Președintelui țării, iar Președintele, bazându-se, probabil, pe lucruri știute și neștiute despre Vladislav Clima a luat decizia respectivă. Eu nu pot să nu fiu de acord cu analiza doamnei Președinte, or, dincolo de multe alte lucruri, realizarea unei reforme veritabile a justiției cu magistrați care au anulat alegeri libere, corecte și democratice îmi vine greu să mi-o imaginez”, susține el.

Politicianul a mai menționat că „o serie de actuali și foști magistrați în special din timpul regimului lui Plahotniuc s-au unit pentru a încerca să «hotărască» problema” respectivă, însă, spune el, curățirea sistemului de elemente nocive este „ireversibilă”.

„Ea se va produce indiferent de cât de multă rezistență se va opune. Și cu cât mai repede vor înțelege asta, cu atât mai bine. În caz contrar, rechizitoriile ar putea să se completeze cu noi și noi fapte și dovezi...”, a punctat deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.