Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank: 'Mi-aş dori ca România să fie unul dintre câştigătorii acestui nou Plan Marshall, PNRR-ul'

zf.ro
Sergiu Oprescu

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este noul Plan Marshall, de data aceasta nu al americanilor către Europa, ci al Europei către Europa, şi avem datoria să nu îl ratăm, a declarat luni Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România şi director general al Reţelei Internaţionale Alpha Bank.

"PNRR-ul este noul Plan Marshall, de data aceasta nu al americanilor către Europa, ca în '48-'52, ci al Europei către Europa - şi este un Plan Marshall pe care avem datoria să nu îl ratăm. Este o mare oportunitate care se poate manifesta exact aşa cum Planul Marshall s-a manifestat, ca fiind o oportunitate pentru ţările europene care, la vremea respectivă, trebuiau să se restabilizeze după război. Astăzi, PNRR-ul este noul Plan Marshall care ne poate capacita, pe de o parte, în a face faţă adversităţilor acestei crize, pe de altă parte, a ne repoziţiona din punct de vedere economic în perioada următoare. Eu mi-aş dori ca România să fie unul din câştigătorii acestui Plan Marshall, PNRR-ul", a menţionat Sergiu Oprescu, la ZF Bankers Summit 2022.

Totodată, el a subliniat că este nevoie de prudenţă la nivelul sistemului bancar şi mai ales la nivelul clienţilor.

"Cred că avem o obligaţie de prudenţialitate la nivelul sistemului bancar şi, mai ales, la nivelul clienţilor. Prudenţa trebuie să vină în mai multe forme. Trebuie să încercăm să ne dăm seama ce impact poate să aibă asupra cash flow-ului nostru, dacă mă pun din perspectiva clientului - dobânzile ridicate. Ce impact poate să aibă din punctul nostru de vedere o creditare pe un segment pe care îl vedem la un moment dat că poate să fie impactat de costuri ridicate, costuri pe energie. Trebuie să avem această prudenţă la nivel ridicat, în mintea noastră, în momentul în care ne uităm la activitatea economică normală", a subliniat Sergiu Oprescu.

În opinia preşedintelui executiv Alpha Bank România, în privinţa economisirii contează foarte mult la ce indicatori ne uităm, potrivit Agerpres.ro.

"Noi, când vorbim de economisire, ne uităm la nivelul depozitelor din sistemul bancar. Ori, cred că în perioada imediat de la începutul războiului o parte din ceea ce s-a semnalat puţin mai devreme şi am văzut şi noi - şi anume o ieşire din baza depozitelor din sistemul bancar, la un moment dat, era mai degrabă generată de panică şi nu era generată de capacitatea de economisire la nivelul clientului", a precizat Oprescu.

Potrivit acestuia, a fost o perioadă la începutul războiului când "oamenii aveau tendinţă să tezaurizeze în afara sistemului bancar o parte din depozitele pe care le aveau".

"Atunci s-a văzut şi acel fenomen de uşoară eurizare a pasivelor, a bazei de depozitare, dar încă nu am văzut un impact cu adevărat pe capacitatea de economisire, deşi suntem conştienţi de faptul că ea va fi erodată de ratele dobânzilor mai mari, de preţul la energie, de costul suplimentar generat de criza alimentară. Ştim că venitul disponibil este erodat, ca atare, fiind erodat de aceste creşteri, ne aşteptam să avem o tendinţă de economisire mai scăzută. (...) Noi am văzut, spre exemplu, la două luni de zile de la începutul războiului, o revenire a economisirii din perspectiva acelui indicator pe care îl monitorizăm - şi anume al bazei de depozite - am văzut că oamenii au recăpătat din nou încredere şi au venit din nou cu banii pe care îi scoseseră din sistemul bancar - au venit cu ei înapoi în bancă. Fenomenul nu a fost unul ridicat, nu a avut un impact mare, dar a fost sesizabil, au fost câteva miliarde de lei care la momentul respectiv au ieşit şi care au intrat ulterior în sistem.", a adăugat preşedintele executiv Alpha Bank România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.