Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seriviciile secrete din SUA speculează – Cum ar ataca China în caz de război: 'Operaţiuni cibernetice agresive+panică în societate'

The Wall Street Journal
ucraina rusia china taiwan

Directorul CIA, William Burns, a subliniat joi că războiul Rusiei în Ucraina ar putea reconfigura planurile Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează CNN, informează News.ro.

Burns a declarat în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că "nimeni nu a urmărit mai atent" ceea ce s-a întâmplat în Ucraina decât preşedintele chinez Xi Jinping, relatează CNN. "Cred că nimeni nu a urmărit cu mai multă atenţie experienţa lui Vladimir Putin în Ucraina decât Xi Jinping şi cred că a fost trezit, într-o oarecare măsură, cel puţin aşa reiese din analiza noastră, de măsura în care Occidentul a fost capabil să-şi menţină solidaritatea şi să absoarbă unele costuri economice pe termen scurt, pentru a impune Rusiei costuri economice şi mai mari pe termen lung", a declarat Wiliam Burns în cadrul unei audieri în Comisia pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor pe tema ameninţărilor mondiale. "Acesta este un lucru pe care preşedintele Xi trebuie să îl cântărească pe măsură ce iese din zero-Covid, încearcă să restabilească creşterea economică chineză şi încearcă să se concteze cu restul economiei globale", a adăugat Burns.

Susţinătorii din Congres ai continuării sprijinului SUA pentru Ucraina au reluat comentariile lui Burns despre China, argumentând în faţa colegilor lor sceptici că o contracarare a Chinei este unul dintre motivele cheie pentru a continua să ajute Ucraina să se apere împotriva Rusiei, menţionează CNN. Cu o zi înainte, miercuri, William Burns a fost audiat în Comisia pentru serviciile de informaţii din Senat, iar acolo a declarat că viitorul CIA va fi definit de cursa tehnologică dintre America şi China.

Cât de periculoasă e China pentru SUA?

Comunitatea serviciilor americane de informaţii a publicat săptămâna aceasta evaluarea sa anuală publică referitoare la ameninţările la adresa SUA. Raportul indică China drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale. Raportul menţionează utilizarea masivă de către China a tacticilor cibernetice pentru a supraveghea SUA, succesul său în ceea ce priveşte furtul proprietăţii intelectuale şi capacitatea de a achiziţiona tehnologii străine. "Cred că revoluţia în tehnologie nu este doar principalul domeniu de competiţie cu Republica Populară Chineză", a declarat Burns în Senat. "Este, de asemenea, principalul determinant al viitorului nostru ca serviciu de informaţii", a menţionat directorul CIA.

Cum ar începe războiul între China și SUA?

Dacă Beijingul va considera că un conflict major cu Statele Unite este iminent, "aproape sigur ar lua în considerare posibilitatea de a întreprinde operaţiuni cibernetice agresive împotriva infrastructurii critice interne a SUA şi a activelor militare din întreaga lume", se arată în raportul comunităţii de informaţii. "Un astfel de atac ar fi conceput pentru a descuraja acţiunile militare americane prin împiedicarea procesului decizional american, prin inducerea panicii în societate şi prin interferarea în desfăşurarea forţelor americane", explică documentul.

Raportul subliniză, de asemenea, "extinderea autoritarismului bazat pe tehnologie al Chinei la nivel global", citând eforturile agresive ale Beijingului de a controla şi manipula libera circulaţie a conţinutului la nivel global. De asemenea, raportul afirmă că "aproape sigur" China este capabilă să lanseze atacuri cibernetice care ar putea scoate din funcţiune servicii de infrastructură critică, inclusiv împotriva conductelor de petrol şi gaze şi a sistemelor feroviare.

Agenţiile de informaţii americane au ajuns, de asemenea, la concluzia că Beijingul a colectat date de sănătate şi genomice americane prin intermediul unor breşe cibernetice şi prin achiziţionarea de companii americane, scrie Reuters.

Armele americane într-un posibil război cu China

Reuters a revizuit aproape 100 de articole din peste 20 de reviste de specialitate ce conțin evaluări ale cercetătorilor chinezi privind actuala confruntare dintre Rusia și Ucraina și impactul pe care l-ar putea avea armele și tehnologiile americane într-un potențial conflict între China și SUA.

Studiile reprezintă munca a sute de cercetători dintr-o rețea cuprinzând universități afiliate Armatei Populare de Eliberare (APL), producători de arme și centre de reflecție din domeniul informațiilor militare.

Cele mai mari îngrijorări ale cercetătorilor chinezi sunt legate de sateliții de comunicare Starlink, de rachetele HIMARS și de rachetele Javelin - mijloace de apărare furnizate de SUA care au ajutat cel mai mult Ucraina pentru a respinge atacurile rusești. Articolele examinează tacticile folosite de părțile combatante, ce a funcționat în cazul fiecăreia și trag concluzii cu privire la armele pe care ar trebui să le dezvolte China.

Starlink

Jumătate din lucrările realizate de cercetători ai APL evidențiază îngrijorarea chineză cu privire la rolul Starlink, o rețea de sateliți dezvoltată de compania de explorare spațială SpaceX a lui Elon Musk, în securizarea comunicațiilor armatei ucrainene pe fondul atacurilor cu rachete rusești asupra rețelei electrice a țării.

„Performanța excelentă a sateliților Starlink în acest conflict ruso-ucrainean va determina cu siguranță SUA și țările occidentale să folosească Starlink pe scară largă în eventualele ostilități din Asia”, se arată într-un articol din septembrie, semnat și de cercetători de la Universitatea de Inginerie a Armatei.

Autorii au considerat că este o chestiune „urgentă” pentru Beijing - care își propune să dezvolte propria rețea de sateliți - să găsească modalități de a doborî sau dezactiva Starlink.

Collin Koh, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că conflictul ucrainean a impulsionat eforturile de lungă durată ale cercetătorilor militari chinezi de a dezvolta modele de război cibernetic și de a găsi modalități de a proteja mai bine blindajele împotriva armelor occidentale moderne.

„Starlink este într-adevăr ceva nou pentru ei de care să se îngrijoreze; aplicarea militară a unei tehnologii civile avansate pe care nu o pot reproduce cu ușurință”, a spus Koh.

Rachetele anti-tanc

Totodată, articolele au revelat un consens printre cercetătorii chinezi, potrivit căruia războiul cu drone ar merita investiții mai importante.

„Aceste vehicule aeriene fără pilot vor servi drept «deschizător de uși» în viitoarele războaie”, se arată într-un articol publicat într-o revistă a producătorului de arme de stat NORINCO, furnizor al APL, în care este descrisă capacitatea dronelor de a neutraliza apărarea inamicului.

O analiză publicată în revista Administrației de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărare Națională (un organism al guvernului central ce supraveghează producția de arme și modernizările militare), în luna octombrie, menționa că China ar trebui să își îmbunătățească capacitatea de a-și apăra echipamentele militare, având în vedere „daunele grave provocate tancurilor, vehiculelor blindate și navelor de război rusești” de către rachetele Stinger și Javelin operate de luptătorii ucraineni.

HIMARS

O parte dintre articolele chinezești subliniază relevanța războiului din Ucraina, având în vedere riscul unui conflict regional care să opună China Statelor Unite și aliaților săi, posibil pe seama Taiwanului.

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a declarat că Xi a ordonat armatei sale să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, menționând în același timp că liderul chinez a fost probabil neliniștit de experiența Rusiei în Ucraina.

Un articol, publicat în octombrie de doi cercetători de la Universitatea Națională de Apărare, a analizat impactul livrărilor americane de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) către Ucraina și dacă armata chineză ar trebui să fie îngrijorată.

„Dacă HIMARS îndrăznește să intervină în Taiwan în viitor, ceea ce a fost cunoscut cândva ca un «instrument care provoacă explozii» va avea o altă soartă în fața unor adversari diferiți”, se concluzionează în raport.

Articolul a evidențiat propriul sistem avansat de rachete al Chinei, susținut de drone de recunoaștere, și a remarcat că succesul Ucrainei cu HIMARS s-a bazat pe schimbul de informații despre ținte cu SUA prin intermediul Starlink.

Patru diplomați, inclusiv doi atașați militari, au declarat că analiștii APL sunt de mult timp îngrijorați de puterea militară superioară a SUA, dar Ucraina a accentuat atenția lor, oferind o fereastră asupra eșecului unei mari puteri de a copleși o putere mai mică susținută de Occident.

O potențială confruntare asupra Taiwanului

În timp ce acest scenariu are comparații evidente cu Taiwanul, există diferențe, în special având în vedere vulnerabilitatea insulei la o blocadă chineză care ar putea forța orice armată care intervine să intre într-o confruntare.

În schimb, țările occidentale sunt capabile să aprovizioneze Ucraina pe cale terestră prin intermediul vecinilor săi europeni.

Referințele la Taiwan sunt relativ puține în revistele analizate de Reuters, dar diplomații și cercetătorii străini care urmăresc cercetările spun că analiștii chinezi din domeniul apărării au sarcina de a furniza rapoarte interne separate pentru liderii politici și militari de rang înalt. Reuters nu a putut avea acces la aceste rapoarte interne.

Analiza tacticilor celor două armate

Mai multe articole analizează punctele forte ale rezistenței ucrainene, inclusiv operațiunile de sabotaj ale forțelor speciale în interiorul Rusiei, utilizarea aplicației Telegram pentru a valorifica informațiile civile și apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

De asemenea, sunt remarcate succesele rusești, cum ar fi loviturile tactice cu ajutorul rachetei balistice Iskander.

Revista Tactical Missile Technology, publicată de producătorul de arme de stat China Aerospace Science and Industry Corporation, a realizat o analiză detaliată a Iskander, dar a făcut publică doar o versiune trunchiată.

Multe alte articole se concentrează asupra greșelilor armatei invadatoare a Rusiei, un articol din revista „Tank Warfare” identificând tactici depășite și lipsa unui comandament unificat, în timp ce un altul dintr-o revistă de război electronic a afirmat că interferența comunicațiilor rusești a fost insuficientă pentru a contracara furnizarea de informații de către NATO către ucraineni, ceea ce a dus la ambuscade costisitoare.

Un articol publicat în acest an de cercetătorii de la Universitatea de Inginerie a Poliției Armate Populare a evaluat informațiile pe care China le-ar putea culege din explozia podului Kerch din Crimeea ocupată de Rusia. Analiza completă nu a fost făcută publică.

Lecții pentru China

Dincolo de câmpul de luptă, lucrarea a acoperit războiul informațional, despre care cercetătorii concluzionează că a fost câștigat de Ucraina și aliații săi.

Un articol din februarie al cercetătorilor de la Universitatea de Inginerie Informatică a APL face apel la China să se pregătească preventiv pentru o reacție a opiniei publice globale similară celei experimentate de Rusia.

China ar trebui să „promoveze construirea de platforme de confruntare cognitivă” și să înăsprească controlul asupra mediilor sociale pentru a împiedica campaniile de informare occidentale să influențeze populația sa în timpul unui conflict.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că războiul din Ucraina a oferit perspective pentru China.

„O lecție cheie pe care lumea ar trebui să o preia din răspunsul internațional rapid la invazia Rusiei în Ucraina este că agresiunea va fi din ce în ce mai mult întâmpinată cu unitate de acțiune”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, fără a aborda preocupările ridicate în cercetarea chineză cu privire la capacitățile specifice ale SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.