Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de informații ale SUA fac dezvăluiri periculoase: Iranul facilitează activ lovituri asupra bazelor americane

Agerpres - Reuters
Pentagon

Pentagonul a apreciat luni că Iranul nu a dat ordine directe de atac împotriva militarilor americani din Orientul Mijlociu, însă Casa Albă a acuzat în aceeaşi zi Teheranul că "facilitează activ" atacuri asupra bazelor militare ale SUA, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, consemnează Reuters.Agenţia îl citează pe generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, care a declarat presei că "nu vedem neapărat că Iranul le-a ordonat explicit să înceapă acest gen de atacuri". La insistenţele reporterilor, el a adăugat: "Nu am văzut un ordin direct, de exemplu de la liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei - n. red) care să spună 'Mergeţi şi faceţi asta'", însă "în virtutea faptului că sunt susţinuţi de Iran", Teheranul este de fapt răspunzător de acţiunile grupurilor respective.

Preşedinţia SUA are un punct de vedere similar. John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de AFP, a afirmat că "Iranul continuă să susţină Hamas şi Hezbollah şi ştim că urmăresc îndeaproape aceste evenimente, iar în unele cazuri facilitează activ aceste atacuri şi incită la altele care urmăresc să exploateze acest conflict în interesul lor sau al Iranului". Oficiali iranieni din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că strategia Iranului prevede continuarea unor lovituri limitate ale unor intermediari cum ar fi Hezbollah împotriva unor obiective israeliene şi americane, dar evitându-se o escaladare importantă care ar atrage Teheranul în conflict. Agenţia apreciază că republica islamică face "un număr de echilibristică".

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, avertizase încă de duminică despre riscul semnificativ de escaladare a atacurilor împotriva militarilor americani din Orientul Mijlociu şi despre intenţia Iranului de a extinde războiul dintre Israel şi Hamas.

El a ordonat suplimentarea defensivei aeriene în regiune, pentru protecţia efectivelor de pe teren, şi a precizat că Pentagonul va desfăşura un sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare zonală la altitudine ridicată) şi va suplimenta numărul de sisteme antirachetă Patriot. Marina militară a SUA a trimis de asemenea în regiune avioane de vânătoare şi nave - inclusiv două portavioane - şi a desfăşurat 2000 de infanterişti marini pentru a descuraja Iranul şi grupurile susţinute de iranieni să extindă conflictul.

Generalul Ryder a arătat că "nimeni nu doreşte un conflict regional mai larg, dar nu vom ezita să ne apărăm forţele".

Cele mai recente incidente au fost două atacuri cu drone, care au avut loc luni în Siria. Aeronavele fără pilot au fost interceptate de apărarea antiaeriană şi nu au făcut victime. Săptămâna trecută au avut loc mai multe astfel de atacuri asupra militarilor americani din Irak. Câţiva dintre aceştia au suferit răni uşoare, iar o navă a marinei militare a doborât peste zece drone şi patru rachete de croazieră lansate de pe coasta Yemenului de forţele Houthi, susţinute de Iran. Tensiunile ridicate menţin personalul SUA în alertă permanentă. În timpul unei alarme false la baza Al-Asad din Irak, joia trecută, un angajat civil al unei firme subcontractante a decedat în urma unui stop cardiac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.