Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile de informații britanice indică tactica prin care Federația Rusă încetinește contraofensiva Ucrainei

Facebook
razboi soldati ucraina

Rusia și-a perfecționat tacticile care vizează încetinirea operațiunilor de contraofensivă ale trupelor ucrainene, se arată în analiza de marți a serviciului de informații din Ministerul britanic al Apărării.

Rusia folosește masiv mine antitanc. Mai mult, în unele zone, densitatea câmpurilor minate indică faptul că forțeleruse au folosit mult mai multe mine decât este prevăzut în doctrina militară a Federației Ruse.

După ce a încetinit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a încercat să lovească vehiculele blindate ucrainene cu ajutorul dronelor, elicopterelor și artileriei, se mai arată în raport.

„Deși Rusia a obținut un oarecare succes cu această abordare în primele etape ale contraofensivei ucrainene, forțele sale continuă să fie afectate de lipsuri”, se arată în raportul britanic.

Un front înghețat

Câteva câştiguri neînsemnate ruseşti în Donbas, progrese modeste ale ucrainenilor în sud, un front aproape static: la peste o lună de la începutul contraofensivei Kievului, niciuna dintre părţi nu pare în măsură să înregistreze progrese decisive, constată luni France Presse într-o analiză.

Armata ucraineană a recucerit de la forţele ruse 37 kilometri pătraţi în sudul şi estul ţării în decursul ultimei săptămâni, a anunţat luni viceministrul apărării ucrainean, Ganna Maliar. Acest câştig este departe de succesele surprinzătoare obţinute de armata ucraineană în toamnă, când Kievul a recucerit peste 9.000 km în nouă zile la est de Harkov, la începutul lunii septembrie, şi alţi 5.000 km la începutul lui noiembrie, în regiunea Herson (sud).

'Săptămâna trecută a fost dificil pe front, dar realizăm progrese. Înaintăm pas cu pas', a rezumat într-un mesaj pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Moscova şi-a consolidat timp de luni de zile liniile de apărare, eşalonate uneori pe o distanţă de peste 30 km în adâncime.

'Există un număr considerabil de efective ruse în Ucraina. Există enorme obstacole defensive', a comentat luni amiralul Rob Bauer, şeful Comitetului militar al NATO. 'O contraofensivă este dificilă', a adăugat el, dându-le dreptate comandanţilor ucraineni, care au ales să fie 'prudenţi' şi să încerce mai întâi să testeze punctele slabe în apărarea rusă.

'Linia frontului abia dacă s-a mişcat în ultimele şapte luni. S-a revenit la un război pur poziţional' sau lupte de tranşee, apreciază pentru AFP istoricul militar francez Michel Goya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.