DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

`Serviciile secrete și DNA subminează independenta Justiției din România`/ RAPORT

www.illustrationsource.com
special report

Politicienii români sunt angajaţi în reglări de conturi politice şi grave încălcări ale drepturilor omului care sunt mascate drept eforturi anticorupţie, potrivit unui comunicat de presă al think-tank-ului britanic The Henry Jackson Society, care a dat publicităţii un raport pe tema luptei anticorupţie din România.

Vezi și: Sorina Matei intervine în scandalul momentului: Sebastian Ghiță e DEVOALAT/ VIDEO

Raportul, intitulat „Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law“ (Lupta împotriva corupţiei folosind trucuri ale escrocilor: Asaltul României asupra statului de drept, n.r.), avertizează asupra existenţei unor practici similare celor din perioada comunistă. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de exemplu, scrie în comunicatul The Henry Jackson Society care însoțește Raportul (poate fi consultat mai jos), este un participant activ în lupta politică din România și există o corelare puternică între cei urmăriţi de DNA și interesele celor aflați la putere. Politicienii sunt capabili să își exercite influența asupra DNA prin controlul pe care îl au asupra numirilor în funcţii cheie şi prin dirijarea anchetelor în care sunt implicate persoane foarte importante. Există îngrijorări crescânde referitoare la implicarea serviciilor secrete care, alături de DNA, ar submina independenţa justiției, toate aceste aspecte având ca efect slăbirea statului de drept.

Iată concluziile raportului care poate fi consultat mai jos:

- Existenţa îngrijorărilor că serviciile de informaţii dirijează, pe ascuns, anchetele anticorupţie. Pe de altă parte, guvernul a refuzat să investigheze acuzaţiile referitoare la infiltrarea serviciilor de informaţii în justiţie şi procuratură.

- Au existat numeroase abuzuri de proces (Folosirea abuzivă a puterii legislative, n.r.). Persoanele arestate au fost plimbate în cătuşe în faţa mass-media, rudele suspecţilor au fost ameninţate cu punerea sub acuzare, suspecţilor li s-a oferit imunitate dacă implicau pe cineva mai demn de dat la ştiri, iar probele au fost în mod sistematic eliberate către mass-media.

- Principii cruciale ale justiţiei consacrate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene sunt încălcate în mod obişnuit. Acest lucru include dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie.

Potrivit raportului citat, partenerii internaţionali ai României ar trebui să ia în considerare aceste aspecte drept o preocupare serioasă şi să ia măsuri. Raportul recomandă o serie de măsuri prin intermediul mecanismelor existente la nivelul Regatului Unit, al Uniunii Europene şi al Departamentului de Stat al SUA. În particular, Comisia Europeană ar trebui să declanşeze Mecanismul  Statului de Drept, care este proiectat pentru a trata ameninţări sistemice emergente asupra statului de drept din cadrul UE, sugerează raportul.

În plus, Marea Britanie ar trebui fie să reformeze, fie să înlocuiască mandatul european de arestare (European Arrest Warrant – EAW, n.r.) pentru a include garanţii mai solide pentru drepturile omului, mai propune raportul, care arată că au existat două cazuri recente în care autorităţile române au putut să utilizeze EAW pentru a întreprinde acţiuni legale motivate politic în cadrul unor instanţe britanice.

David Clark, coordonatorul raportului susține că „Liderii Europei au fost deosebit de naivi în a accepta discursul României că eradichează corupţia, motorul român anticorupţie a devenit el însuşi o unealtă a corupţiei politice. Există dovezi considerabile că anchetele sunt folosite pentru a victorii politice, că procurorii complotează cu guvernanţii, că judecătorii sunt influenţaţi în mod abuziv pentru a menţine ridicat numărul deciziilor de condamnare, că serviciul intern de informaţii joacă un rol, sub acoperire, în manipularea sistemului de justiţie penală, iar abuzurile de proces sunt o rutină. Rezultatul este că standardele de bază ale drepturilor omului sunt încălcate în mod regulat, inclusiv dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie. Vanitatea UE la adresa României creează riscul real al infiltrării autoritarismului în timp ce alte ţări realizează că aceste campanii anticorupţie asigură o acoperire convenabilă pentru ocolirea standardelor democratice care ar trebui să unească ţările europene”.

VEZI AICI Raportul ”Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law”

Potrivit paginii oficiale, The Henry Jackson Society este un think-tank şi o forţă de modelare a politicilor înfiinţat în Cambridge, pe 11 martie 2005. El luptă pentru principiile şi alianţele care menţin societăţile libere – lucrând dincolo de frontiere şi linii de partid pentru combaterea extremismului, pentru dezvoltarea democraţiei şi a drepturilor reale ale omului şi pentru a lua atitudine într-o lume tot mai nesigură. Cercetările şi evenimentele Henry Jackson Society oferă analize cheie şi înţelegere a factorilor de decizie politică şi a mass-media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.