Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile speciale germane sunt în alertă maximă: gruparea extremistă Reichsbürger câștigă noi adepți

Numărul persoanelor care aderă la mişcarea extremistă Reichsbürger este în creştere, afirmă ministrul german de Interne, Nancy Faeser, într-un interviu apărut în ediţia de duminică a cotidianului popular Bild, potrivit DPA, relatează Agerpres.

Agenţiile de informaţii interne germane estimează acum că numărul aderenţilor la mişcare, o colecţie disparată de grupuri care nu recunosc autoritatea statului german, este de circa 23.000. Potrivit lui Faeser, aceasta înseamnă o creştere de 9,5% comparativ cu anul trecut.

Agenţiile de informaţii au estimat acest număr la 19.000 atât în 2018, cât şi în 2019.

Deşi aderenţii la mişcarea Reichsbürger au putut fi văzuţi la marşuri politice în ultimele luni, participând în special la proteste împotriva măsurilor de controlare a pandemiei, arestările din această săptămână ale membrilor unui grup care ar fi plănuit răsturnarea statului german au adus mişcarea în prim-plan.

În raportul lor anual privind mişcările extremiste, agenţiile de informaţii interne au atribuit motivaţia de extremism de dreapta unui procent de peste 5% din acest grup pe care îl numesc 'Reichsbürger şi autoguvernaţii'.

Aproximativ 10% dintre membrii Reichsbürger sunt văzuţi ca potenţiali violenţi, poliţia germană atribuind 239 de fapte violente mediilor Reichsbürger în ultimul an, o creştere substanţială faţă de 2020.

Miercuri, procurorii federali au dispus arestarea a 25 de persoane, printre care un fost membru al parlamentului din partea formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), un aristocrat şi ofiţeri activi sau în retragere din armată.

Cele 23 de persoane reţinute rămân în arest, iar procurorii federali au iniţiat procedurile pentru extrădarea din Austria şi Italia a doi bărbaţi arestaţi acolo. Alte 27 de persoane sunt legate de acest caz.

Dintre persoanele arestate, 22 sunt acuzate de apartenenţă la o organizaţie teroristă care urmărea răsturnarea statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.