Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău vine cu mai multe dovezi privind finanțarea ilegală a noului partid a lui Ilan Șor - 'ȘANSA'

stiri.md
Ilan Sor

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău prezintă noi probe în dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘANSA”, afiliat grupului criminal condus de Ilan Șor. Într-o scrisoare expediată Comisiei Electorale Centrale, directorul SIS Alexandru Musteață informează membrii Comisiei despre faptul că mai mulți membri „ȘANSA” promovează narative înșelătoare cu scopul coruperii alegătorilor, conform deschide.md.

Mai exact, candidații formațiunii respective în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie oferă promisiuni de implementare a proiectelor de infrastructură și programelor social-economice care au la baza fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace materiale și financiare provenite din spălarea de bani.

Astfel, SIS a depistat că candidații „ȘANSA” la funcția de primar de Orhei, Alexei Lungu, și la funcția de primar de Bălți, Victoria Șapa, au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală. Aceste acțiuni sunt dirijate de grupul criminal condus de Ilan Șor prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale”, finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Șved.

Conform probelor acumulate, persoana de încredere a lui Ilan Șor, Victor Guțuleac, a transferat prin băncile comerciale din Kazahstan lui Idal Șved suma de 65 milioane ruble rusești (echivalent a circa 654 mii euro).

Guțuleac Victor a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale conduse de Ilan Șor, fiind elucidat ca beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeana Federației Ruse, Anastasia Dronova, persoana din anturajul lui Andrei Goncearenco (pretinsul beneficiar al SRL „Avia Invest”). Pe faptele date, CNA și Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală”, se arată în scrisoarea semnată de șeful SIS.

Totodată, Alexandru Musteață atrage atenția asupra faptului că există riscuri eminente ca membrii grupului criminal „Șor” să apeleze la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului din R.Moldova și la alegerile prezidențiale din 2024, precum și la alegerile parlamentare din 2025.

Amintim că ofițerii CNA, INI și procurorii PA au descins joi, 26 octombrie, cu 65 de percheziții în mai multe localități din R.Moldova, într-un dosar penal pornit pentru finanțarea ilegală a partidelor politice. Perchezițiile s-au desfășurat atât la reprezentanții „ȘANSA”, cât și la unii candidați independenți, ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.