Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul de Securitate al Ucrainei: Instanța a dispus sechestru pe activele Gazprom, Rosneft și Rosatom din Ucraina

SBU

Un tribunal ucrainean a pus sechestru pe activele interne ale Gazprom, Rosneft și Rosatom în valoare de 2,1 miliarde de grivne (aproximativ 62 de milioane de dolari la cursul Băncii Naționale a Ucrainei), a anunțat vineri Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

"Pe baza materialelor Serviciului de Securitate al Ucrainei, au fost confiscate drepturile corporative și bunurile imobiliare a 11 întreprinderi, ai căror beneficiari finali sunt corporațiile de stat rusești - compania petrolieră Rosneft, Rosatom și PJSC Gazprom", se arată pe site-ul SBU.

Valoarea totală aproximativă a drepturilor corporative sechestrate de instanța ucraineană depășește 2,1 miliarde UAH. De asemenea, au fost confiscate 46 de obiecte de proprietate imobiliară deținute de acestea, informează SBU.

Potrivit departamentului, datorită confiscării acestor bunuri, a fost posibilă blocarea încercărilor proprietarilor reali de a le "rescrie ca persoane interpuse" pentru a menține controlul asupra lor. "SBU continuă să investigheze toate circumstanțele activităților acestor întreprinderi în cadrul procedurilor penale inițiate în conformitate cu partea 1 a articolului 113 (sabotaj) și partea 1 a articolului 437 (planificarea, pregătirea, inițierea și desfășurarea unui război de agresiune) din Codul penal al Ucrainei", se arată într-un mesaj al SBU.

"Măsuri cuprinzătoare sunt continuate pentru a confisca activele blocate în favoarea Ucrainei", relatează serviciul special ucrainean. Potrivit acestuia, măsurile de identificare a întreprinderilor controlate de Federația Rusă au fost efectuate de angajații SBU și ai Poliției Naționale sub conducerea procedurală a biroului Procurorului General al Ucrainei.

La 29 mai, compania petrolieră Rosneft a anunțat că nu deține active în Ucraina.

Legislația ucraineană

La 10 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege privind principiile de confiscare forțată a obiectelor dreptului de proprietate ale Federației Ruse și ale rezidenților acesteia pe teritoriul Ucrainei. La 1 aprilie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege privind naționalizarea proprietății cetățenilor ruși și a persoanelor "strâns legate de aceștia", precum și a tuturor celor care refuză să condamne așa-zisa operațiune militară specială a Federației Ruse. La 12 mai, Rada Supremă a aprobat decretul lui Zelenski privind confiscarea proprietăților rusești de pe teritoriul Ucrainei. Ministrul ucrainean al justiției, Denis Malyuska, a declarat la 20 iunie că autoritățile ucrainene vor începe confiscarea în masă a proprietăților și activelor persoanelor care au legături cu Rusia la sfârșitul verii. Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat marți că activele rusești confiscate în Ucraina valorează cel puțin 33 de miliarde de ruble (530 de milioane de dolari).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.