DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sesiune de finanţare de 15 milioane de lei pentru proiecte culturale derulate în 2021, lansată de AFCN

Artmark
Expoziția Licitației  de Artă Contemporană și Postbelică - Artmark tablou

Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat marţi sesiunea de finanţare I/2021, cu buget de 15 milioane de lei, destinată proiectelor culturale ce se vor derula între ianuarie şi 15 noiembrie 2021, potrivit news.ro.

În contextul impredictibilităţii cauzate de criza sanitară, Consiliul AFCN a decis ca lansarea apelului pentru programe multianuale să fie amânată pentru sesiunea a II-a, ce va fi lansată în martie 2021.

Pe baza resurselor existente, bugetul alocat acestei sesiuni este de 15 milioane de lei şi este distribuit pe 12 arii tematice: arte vizuale, teatru, muzică, dans, artă digitală şi noile medii, educaţie prin cultură, intervenţie culturală, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv şi rezidenţe de creaţie.

În urma consultării online cu operatorii culturali, organizată în luna august, Consiliul AFCN a decis menţinerea a cinci priorităţi pe fiecare arie de finanţare şi sprijinirea adaptării proiectelor artistice la noile condiţii de prezentare şi difuzare, atât prin punerea în aplicare a măsurilor de siguranţă sanitară prevăzute de lege, cât şi prin încurajarea producerii şi difuzării activităţilor/ evenimentelor artistice prin intermediul platformelor digitale diverse.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

„Consiliul a operat o serie de modificări ale grilei de evaluare pentru sesiunea de finanţare din septembrie, venind în sprijinul operatorilor culturali, în situaţia în care sponsorizările şi cofinanţările sunt aproape inexistente. Astfel a fost eliminată, pentru acestă sesiune, acordarea de punctaj suplimentar pentru un procent de cofinanţare mai mare decât cel minim obligatoriu de 10%. În economia celor 100 de puncte ce pot fi obţinute a fost suplimentat punctajul pentru adaptarea demersului artistic la grupul ţintă şi la rezultatele anticipate în contextul social şi sanitar actual, precum şi pentru alocarea realistă a resurselor în funcţie de anvergura proiectului şi contextul economic actual”, a transmis într-un comunicat Horea Avram, preşedintele Consiliului AFCN.

În urma consultărilor cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei a rezultat faptul că, întrucât AFCN nu aplică în procedura de finanţare o schemă de minimis sau de ajutor de stat, nu sunt eligibile pentru finanţarea nerambursabilă din Fondul Cultural Naţional proiectele co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis/de ajutor de stat.

Toate informaţiile referitoare la priorităţi, plafoane de finanţare şi calendarul de derulare a sesiunii I/2021 sunt disponibile pe site-ul afcn.ro.

În plus, au fost actualizate Ghidul solicitantului şi Glosarul de termeni cu informaţiile privind eligibilitatea şi priorităţile.

Aplicaţia online va fi deschisă pentru perioada 01 - 30 septembrie 2020 şi pot fi, de asemenea, înscrise candidaturi pentru posturile de evaluatori. Candidaturile se depun individual, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, afcn-experti.ro. CV-urile experţilor selectaţi în comisiile de evaluare şi selecţie vor fi publicate pe site-ul AFCN, odată cu publicarea rezultatelor finale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.