Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sesizarea Avocatului Poporului de către Greenpeace România este nejustificată, consideră Administraţia Fondului pentru Mediu

avocatul poporului

Sesizarea Avocatului Poporului de către ONG-ul de mediu Greenpeace, cu privire la contestaţiile depuse în Programul Naţional "Casa Verde Fotovoltaice" este nejustificată, consideră Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, Greenpeace vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnării contractelor aprobate şi precizează că s-a început, deja, distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari.

Citește și: Rareș Bogdan dă semnalul: E momentul! .

AFM susţine că a finalizat, în data de 11 iunie 2020, evaluarea dosarelor înscrise în program, aplicanţii respinşi au avut posibilitatea să conteste soluţia comunicată, iar toate aceste notificări vor fi evaluate în termenul legal. "Dacă soluţia finală îi nemulţumeşte, aceştia au dreptul legal neîncălcat de nimeni de a se adresa instanţelor de judecată. Această acţiune poate fi interpretată drept o încercare de a influenţa soluţia în cazul contestaţiilor depuse de persoanele nemulţumite cu evaluarea iniţială. Dincolo de dorinţa absolut firească de implementare cu succes a programului pentru ca românii să apeleze la soluţii verzi de alimentare cu energie electrică, trebuie să primeze principiul respectării legii", susţin reprezentanţii AFM.

Preşedintele AFM, Andreea Kohalmi-Szabo, este de părere că, în calitatea sa, are obligaţia de a se asigura că instituţia pe care o conduce respectă legea şi că "nu putem opera pe baza unor declaraţii de bună intenţie, ci pe documente".

"Şi eu mi-aş fi dorit să pot semna toate cele 25.000 de contracte, am însă obligaţia de a mă asigura că AFM respectă legea. Nu putem opera pe baza unor declaraţii de bună intenţie, ci pe documente. Mai ales că vorbim de fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional care sunt baza finanţării programului derulat de AFM. Aceşti bani există şi trebuie epuizaţi îndeplinind însă condiţia esenţială a respectării legii. De aceea, am şi luat decizia ca, după evaluarea contestaţiilor, să ne apucăm imediat de îmbunătăţirea ghidului pentru o sesiune nouă în toamnă şi să nu mai întâmpinăm probleme şi limitări artificiale. Există toată deschiderea pentru a lămuri această situaţie. Reamintim faptul că AFM a finalizat evaluarea cererilor de finanţare depuse în cadrul Programului Naţional "Casa Verde Fotovoltaice", declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Suma totală care ar urma să fie finanţată după prima sesiune este de 252 milioane de lei", a spus Kohalmi-Szabo.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

Greenpeace România a anunţat, vineri, că a sesizat Avocatului Poporului acuzând grave încălcări ale unor drepturi constituţionale ale cetăţenilor ce au aplicat în Programul Casa Verde Fotovoltaice de către AFM.

Sesizarea Avocatului Poporului vine după ce peste 11.000 de contestaţii au fost depuse de cetăţenii respinşi recent de AFM pe motivul documentelor "expirate". Din păcate, cei declaraţi admişi în program nu au semnat contractele de finanţare, deşi preşedintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anunţase pe 10 iunie că "în următoarele zile" le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte, se mai arată în comunicatul citat.

"Situaţia creată de AFM sfidează orice logică şi nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor sau prim-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetăţeni au fost induşi în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituţii ale statului, iar vocile lor sunt pur şi simplu ignorate acum, deşi au fost trimise peste 3.000 de mesaje către autorităţile amintite. Autorităţile publice au obligaţia de a comunica informaţii complete şi reale. Cetăţenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autorităţile publice în comunicate oficiale, iar când acestea greşesc trebuie să-şi asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetăţenilor. Avem suficiente motive pentru a sesiza Avocatului Poporului", a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

În opinia activiştilor de mediu, Programul Casa Verde Fotovoltaice nu mai este credibil, acest lucru afectând percepţia publică asupra energiei regenerabile, în general. În plus, potrivit acestora, programul este un eşec major în administrarea unor fonduri europene.

De asemenea, reprezentaţii Greenpace consideră că cetăţenii au fost amăgiţi de declaraţiile oficiale din perioada septembrie - noiembrie 2019 ale Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) şi nu au reînnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice.

Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este de maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanţi, peste 13.000, au fost respinşi, conform Greeepeace.

Programul Naţional "Casa Verde Fotovoltaice" prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.