Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seulul i-a permis şefei grupului Hyundai să efectueze o vizită rară în Coreea de Nord

Wikipedia
Seul

Seulul i-a permis şefei grupului Hyundai să efectueze o vizită rară în Coreea de Nord, la invitaţia Phenianului, a declarat miercuri un responsabil sud-coreean, fapt ce ar putea anunţa o îmbunătăţire a relaţiilor economice dintre cele două ţări, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Hyun Jung-eun se va deplasa vineri în staţiunea de pe Muntele Kumgang pentru a comemora decesul survenit în 2003 al soţului ei, Chung Mong-hun, fost preşedinte al grupului Hyundai, care s-a sinucis în timp ce era vizat de o anchetă privind transferul de fonduri către Phenian. 

'Am aprobat această călătorie din raţiuni umanitare, întrucât este vorba de o ceremonie anuală', a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Unificării sud-coreean. 

Aceasta este prima vizită a liderei grupului Hyundai din 2014. În trecut, preşedinta Hyundai s-a întâlnit de mai multe ori cu fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il. Ea a fost una din primele sud-coreene care s-a întâlnit cu fiul acestuia, Kim Jong-Un, care i-a succedat la putere după moartea sa în 2011. 

Socrul ei, Chung Ju-yung (1915-2001), fondatorul grupului Hyundai, a fost unul dintre promotorii cooperării economice dintre cele două Corei şi a vizitat Phenianul de mai multe ori, între 1998 şi 2000, pentru a se întâlni cu Kim Jong-Il.

Citește și: Poliţia din Rusia a arestat un bărbat care a furat 275 de tone de piese de metal de la liniile de cale ferată

În epoca politicii de destindere faţă de Coreea de Nor numită şi 'Politica razei de soare', în cursul căreia Seulul a avut o abordare conciliantă faţă de Phenian, Hyundai a injectat sute de milioane de dolari, prin crearea filialei Hyundai Asan, pentru a atrage turişti sud-coreeni în staţiunea de pe Muntele Kumgang.

Citește și: Poliţia din Rusia a arestat un bărbat care a furat 275 de tone de piese de metal de la liniile de cale ferată

Dar aventura s-a încheiat brusc când un soldat nord-coreean a împuşcat în 2008 o sud-coreeană care se rătăcise. 

Preşedintele Hyundai Asan, Chung Mong-Hun, s-a sinucis în 2003, aruncându-se de la etajul al 12-lea al sediului companiei din Seul, în timp ce se afla în centrul unui scandal răsunător care a afectat guvernul ex-preşedintelui sud-coreean Kim Dae-Jung, acuzat că a virat milioane de dolari în beneficiul Coreei de Nord pentru a garanta desfăşurarea primului summit istoric între cele două Corei în 2000. 

După ani de tensiuni din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula cunoaşte de la începutul acestui an o spectaculoasă destindere, ilustrată prin summitul intercoreean din aprilie, cu puţin timp înaintea primei întâlniri istorice, în iunie, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un. 

La summitul din aprilie, acesta din urmă şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au angajat să 'încurajeze cooperarea şi schimburi mai intense' şi să promoveze 'co-prosperitatea', dând naştere speranţelor pentru noi proiecte transfrontaliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.