Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sexiștii au câștigat: profesoară universitară forțată să-și dea demisia după amenințările studenților trans și LGBTQ+

The Guardian
Kathleen Stock

Kathleen Stock, profesor de filozofie aflat în centrul unei dispute cu privire la opiniile ei despre identitatea de gen și drepturile transgenderilor, și-a anunțat demisia de la Universitatea din Sussex, informează The Guardian.

Demisia lui Stock vine la trei săptămâni după un protest al unor studenți din campusul universității din Brighton, care a inclus afișe și graffiti care cereau concedierea ei. Ea crede că identitatea de gen nu depășește sexul biologic „când vine vorba de lege și politică”, și că oamenii nu își pot schimba sexul biologic.

Într-un e-mail adresat personalului, Adam Tickell, vice-rectorul de la Sussex, a spus: „Speram că Stock se va simți capabilă să se întoarcă la muncă și am fi susținut-o să facă acest lucru. Ea a decis că evenimentele recente au însemnat că acest lucru nu va fi posibil, iar noi respectăm și înțelegem acea decizie. Ne vor lipsi numeroasele ei contribuții, de care universitatea a beneficiat în perioada petrecută aici.”

Stock a scris pe Twitter că a fost tristă să plece: „Au fost câțiva ani foarte grei, dar abordarea conducerii a fost admirabilă și decentă. Sper ca alte instituții aflate în situații similare să poată învăța din asta.” Ea a adăugat: „Acesta a fost o perioadă absolut oribilă pentru mine și familia mea. O las în urma mea acum. Sper în curând la lucruri mai strălucitoare.”

Un purtător de cuvânt al universității a declarat: „În ultimele câteva săptămâni, Universitatea din Sussex a apărat cu fermitate și fără echivoc dreptul profesorului Kathleen Stock de a-și exercita libertatea academică și libertatea legală de exprimare, fără hărțuire și hărțuire de orice fel. Aceste libertăți și protecții se aplică și ne avantajează pe toți, iar noi le vom apăra astăzi și în viitor. În loc să intre în conflict cu progresele noastre în materie de egalitate, diversitate și incluziune, aceste libertăți și protecții sunt în vigoare pentru a-i sprijini pe cei cu caracteristici protejate, în special pe cei care sunt subreprezentați sau dezavantajați.

Universitațile trebuie să rămână locuri în care toată lumea – personal sau studenți – are dreptul și beneficiază de libertate legală de exprimare.

Universitatea a fost consecventă și clară că toată lumea din comunitatea noastră are dreptul de a lucra și de a învăța, fără bullying și hărțuire de orice fel, ceea ce nu a fost cazul profesorului Stock.

Nu s-au făcut acuzații substanțiale de fapte greșite împotriva ei. Prof. Stock părăsește Universitatea Sussex cu recunoștința noastră pentru contribuțiile sale semnificative ca profesor și cadru universitar. Succesele profesorului Stock în domeniul filozofiei au fost de mare folos universității. Plecarea ei este o pierdere.”

Michelle Donelan, ministrul universităților pentru Anglia, a declarat: „Este absolut îngrozitor că mediul toxic de la Universitatea din Sussex a făcut imposibil ca profesorul Kathleen Stock să-și continue poziția acolo. Niciun personal academic nu ar trebui să se teamă pentru siguranța personală.”

Postând pe Twitter, Donelan a cerut ulterior „ca universitățile să se prezinte și să ofere o poziție potrivită în propria facultate – trebuie să susținem libertatea de exprimare”.

Un cont de Instagram care pretinde că reprezintă studenții trans de la universitate a postat: „Câștig masiv pentru studenții LGBTQ+ din Sussex astăzi... Să ne luăm un minut să apreciem asta.”

La începutul acestei luni, Stock a declarat că i s-a spus de către poliție să stea departe de campus și se temea că cariera ei de 18 ani la universitate a fost „încheiată efectiv” după ce filiala Sussex a University and College Union a cerut o investigație privind transfobia instituțională.

După protestul împotriva lui Stock, sindicatul studenților de la Universitatea Sussex a declarat: „Studenții au dreptul să protesteze atunci când drepturile lor sunt puse la îndoială sau când există narațiuni discriminatorii despre împărtășirea lor”. Se spunea că studenții trans și non-binari s-au plâns că se simt amenințați și că nu au sprijin din partea universității.

Deputatul laburist Taiwo Owatemi a intrat și el în controversă după ce a spus că este „preocupată” de rolul lui Stock ca administrator al Alianței LGB – care militează pentru drepturile bazate pe orientarea sexuală, mai degrabă decât pe identitatea de gen. Dar Owatemi a subliniat că ea „nu judecă activitatea academică a profesorului Stock și nu a cerut să se ia măsuri împotriva ei”.

Profesosoara de filozofie a fost trecută în lista de onoare de anul 2021 pentru serviciile oferite învățământului superior.

Dar sute de cadre universitare au criticat decizia, semnând o scrisoare deschisă care critica comentariile lui Stock despre persoanele transgender și neconforme de gen.

Scrisoarea susținea că „retorica ei dăunătoare” despre persoanele transgender și neconforme de gen a întărit „statu quo-ul patriarhal”.

„Libertatea academică vine cu responsabilitate; nu ar trebui să folosim această libertate pentru a dăuna oamenilor, în special membrilor mai vulnerabili ai comunității noastre”, se mai spune în scrisoare. „Confundarea îngrijorării cu privire la prejudiciile muncii lui Stock cu amenințările la adresa libertății academice întunecă probleme importante.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.