Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sezonul virozelor și al gripei a început: Medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei, indiferent de vârstă

MFE
Vaccinare

Sezonul virozelor și al gripei a început, iar medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei, indiferent de vârstă, avertizând că virusul poate fi mortal în anumite condiții. Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ce urmează să fie distribuit în județe, potrivit Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, că cei mai mulți dintre cei afectați de gripă și viroze în sezonul de toamnă - iarnă sunt copiii, pentru că ei sunt cei care intră prima dată în colectivități.

„S-a întețit numărul de infecții respiratorii de căi aeriene superioare, dar acestea sunt în general infecții minore care trec ușor, fără complicații, cu simptomele cunoscute, ușoară febră sau poate chiar febră la copiii mai mici, rinoree, obstrucție nazală, tuse. La control se constată că au gâtul roșu, poate că au și ceva ganglioni, dar simptomele acestea de obicei se sfârșesc într-o săptămână”, spune Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a precizat că acestea sunt răceli obișnuite de sezon cu care cei mici se confruntă de obicei în anotimpul rece și că „nu e de speriat sau ciudat la copiii de grădiniță”.

În privința gripei, medicul a precizat că la adulți se poate manifesta, în unele cazuri, destul de agresiv și poate duce chiar și la deces.

Marcel Ciolacu dă cărțile pe față: Sfârșitul PSD a fost adus de decizia lui Liviu Dragnea din 2017

„Deși vorbim de persoane cu risc care pot face gripă, știm că gripa poate fi la fel de gravă și pentru persoane care sunt perfect sănătoase, aici nu prea se alege și poate fi mortală. De aceea e bine să ne vaccinăm indiferent de vârstă, sigur, peste vârsta de 6 luni, pentru că copiii sub 6 luni nu pot fi vaccinați împotriva gripei”, mai spune Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov recomandă o serie de măsuri pentru a preveni infecția cu virusul gripei.

„Să nu stăm în colectivități în care sunt persoane bolnave sau, dacă ești bolnav, e bine să te protejezi, în sensul că, fie te ferești, stai acasă, iei scutire, fie porți mască, pentru că infecțiile respiratorii se transmit de obicei prin aer, asta prin picăturile pe care le elimini când strănuți sau tușești”, spune medicul.

Alexiu precizează însă că dacă vrem să ne ferim de gripă, singura metodă eficientă este vaccinarea antigripală, „care este dovedită a fi singura măsură eficientă contra gripei, gripa fiind o formă specială de viroză, gravă, care poate duce la deces”.

În același context, medicul de familie a spus că multe persoane sunt în continuare împotriva vaccinului, însă că cea mai mare parte a celor care nu își fac acest vaccin sunt persoane nehotărâte din pricina faptului că aud în spațiul public diverse informații.

Sezonul de vaccinare a început și în curând va fi distribuit și vaccinul de la Ministerul Sănătății, potrivit medicului de familie.

„Sunt pacienți care și-au cumpărat vaccinul gripal, cel de la Ministerul Sănătății ar urma să apară probabil în următoarele zile, așa încât vom fi cumva pregătiți să-i vaccinăm pe toți cei care sunt persoane de risc, cu vaccin de la minister și pe toți cei care doresc, cu vaccinul cumpărat”, spune Alexiu.

Ministerul Sănătății a anunțat că a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult față de anul trecut pentru imunizarea unui număr mai mare de persoane din categoriile la risc.

Anul trecut, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătății au fost vaccinați 2.377 de copii cu vârstă cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că în săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 69.899, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.