Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfântul Calinic a fost cinsit de vâlcenii în catedrală Arhiepiscopală

basilica.ro
ramnicu valcea

Vâlcenii au împânzit curtea catedralei eparhiale duminică, 11 aprilie, pentru a se ruga în liniște și în siguranță Sfântului Calinic de la Cernica împreună cu Arhiepiscopul Varsanufie.

Sfântul Calinic a fost episcop la Râmnic mai bine de 16 ani. El a rectitorit actuala catedrală Arhiepiscopală între anii 1852-1867, după incendiul care o mistuise în 1847, scrie Basilica.ro.

„Monah cu vocaţie deosebită, crescut în duhul călugăresc al stareţilor sfinți, Paisie Velicicovschi şi Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, Sfântul Calinic, atât în perioada stăreției sale la Cernica, cât și ca şi episcop de Râmnic s-a dovedit a fi un rugător neobosit”, a spus IPS Varsanufie în predica rostită de la altarul exterior al catedralei.

content-image

„Preocuparea sa pentru viaţa duhovnicească, pentru viaţa lăuntrică, nu l-a oprit să aibă o la fel de bogată activitate exterioară, atât în domeniul cultural, cât şi administrativ”, a subliniat ierarhul la predică amintind că pe cheltuiala sa, sfântul a întemeiat o tipografie, a ctitorit mai multe mănăstiri, Catedrala Arhiepiscopală, a reorganizat Seminarul şi a înfiinţat mai multe şcoli.

„Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului-Noul Severin, este reprezentatul spiritualităţii filocalice româneşti care a reuşit să îmbine exemplar, după modelul Sfinților Părinți, rugăciunea cu rucodelia și filantropia”.

„Rămâne un adevărat Părinte filocalic care întru toate a cultivat frumusețea omului năzuitor spre Dumnezeu, frumusețea culturii, frumusețea de Dincolo, educându-ne spre Împărăția cea neînserată a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea are patru hramuri: Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie), hramul istoric; Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11 aprilie) și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (27 septembrie), hramuri adăugate în cinstea celor doi ierarhi sfinți care au păstorit Eparhia Râmnicului; Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina.

Catedrala deține mai multe sfinte moaște, între care: capul Sfântului Mare Mucenic Mercurie și o parte însemnată din Moaștele Sfinţilor Mucenici Carp și Teodor Stratilat, fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, din ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeii și din ale Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.