Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfaturi utile pentru cumpărături online sigure de Black Friday

vradini.gr
Black Friday

La ce mici detalii trebuie să fim atenți când vom face cumpărături de Black Friday și ce comercianți ar trebui evitați.

Această perioadă vine cu multe oferte în spațiul online, iar autoritățile au o serie de sfaturi pentru a nu fi păcăliți de unii comercianți care nu respectă regulile jocului de Black Friday. Produsele trebuie alese din timp, iar înainte să plasăm comanda trebuie să verificăm dacă magazinul există sau nu.

În primul rând, în această perioadă sunt mai agresivi în activitate și vânzătorii fictivi, care își postează anunțurile pe site-urile specializate. Nu ezită să răspundă la întrebările eventualilor clienți și, de obicei, dialoghează cu aceștia până îi conving să cumpere produsul și să transfere sumele de bani solicitate. În mod evident, bunurile nu mai ajung la destinație pentru că nici nu sunt trimise de escroci. Astfel, dacă efectuați cumpărături online de la astfel de comercianți, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs, adică achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului. În plus, în momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Verificați datele de contact și recenziile

Dacă vânzătorul are propriul site de prezentare, înainte de a face achiziția online, verificați cu atenție unele detalii. În primul rând trebuie să vedeți dacă respectivul site afișează și o adresă fizică a companiei. Dacă aceasta este corectă se poate verifica la o simplă căutare pe net cu numele companiei. Apoi, în mod ideal, pe aceste site-uri trebuie să figureze și un număr de telefon sau/și un cod unic de identificare fiscală. Atenție mare la site-urile care afișează numai o adresă de e-mail, eventual o adresă Gmail, pentru că acestea pot fi într-un procent extrem de mare o „gaură neagră” pentru bugetul dumneavoastră.

Opțiunea cea mai bună este să achiziționați produse de pe site-urile mari specializate pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit. Atenție, însă! Aceste site-uri intermediază livrarea de produse comercializate și de alte companii. Drept urmare, înainte de a încheia tranzacția, verificați recenziile comerciantului pe care marile platforme de eCommerce nu le cenzurează.

În fine, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Mai mult, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

Atenție la e-mailuri

Totodată, cumpărătorii pot primi pe e-mail mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de e-mail ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime. Mare atenție la mailurile care conțin link/link-uri. În conținutul e-mailurilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

În plus, polițiștii recomandă ca, în general, să evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate. Nu de alta, dar vă puteți trezi cu conturile goale!

Verificați din timp prețurile

În plus, experții de la Protecția Consumatorului vă recomadă să consultați din timp site-urile de unde intenționați să cumpărați pentru a putea vedea dacă reducerea de preț este una reală. În mod ideal, o astfel de sondare a pieței ar fi bine de făcut chiar și cu o lună înainte de achiziție, pentru că prețul poate fi crescut artificial și mai apoi redus brusc de Black Friday pentru a fi afișat ca „ofertă”. Trebuie precizat că, din punct de vedere legal, ofertele de Black Friday trebuie să aibă prețul cel mai mic din ultimele 30 de zile.

În fine, verificați dacă prețul afișat are în el toate componentele, dacă taxa pe valoarea adăugată și costul transportului sunt incluse în acesta. Nu de alta, dar la livrarea produsului vă puteți afla în situația de a avea mai mult de achitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.