Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SG-ul Guvernului explică ce va face Dăncilă, în cazul unei înfrângeri la CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam guvern sedinta

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, că magistrații Curții Constituționale vor constata probabil un conflict generat de refuzul președintelui de a numi miniștri interimari, precizând totodată că șeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat. Greblă a explicat că în cazul unei înfrângeri, atunci vor fi luate în calcul toate variantele, inclusiv să ceară un vot de încredere din partea Parlamentului.

Citește și: Miron Mitrea explică ce rol joacă în echipa Vioricăi Dăncilă: Eu am încredere că poate câștiga alegerile

"Problema e că trebuie interpretată Constituția întotdeauna în sensul în care ea să producă consecințe juridice, ea să ușureze funcționarea instituțiilor și autorităților statului, ea să deblocheze mecanisme, și nu să le creeze prin faptă proprie. Din acest motiv, CCR care probabil se va pronunța după dezbateri, așa cum s-a pronunțat domnul președinte, va constata existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de a numi cel puțin unul dintre miniștrii interimari, iar prin această decizie, în mod sigur, Curtea Constituțională va arăta și calea de urmat pe care instituțiile implicate în acest conflcit trebuie să o aibă pentru a pune capăt unui blocaj instituțional, guvernamental, care este mult mai amplu, mult mai dur, mult mai greu de suportat decât ceea ce am făcut noi prin desemnarea unui ordonator principal de credite . Ministerele au mult mai multă competență, mai multe atribuții și, dacă mă refer la Ministerul de Interne, care este fără titular în prezent, este, printre altele, pionul principal în organizarea alegerilor", a declarat Toni Greblă.

Secretarul general al Guvernului a precizat că, în cazul unei decizii nefavorabile din partea CCR, trebuie luate în calcul toate variantele constituționale, inclusiv asumarea în Parlament. "Prevederile constituționale care instituie funcțiile de interimar pe 45 de zile tocmai pentru ca partidele politice, alianțele să se contureze, pentru a putea veni în fața Parlamentului cu acea echipă guvernamnetlaă care să aibă susținerea unei majorități. Când a fost gândită Constituția, a fost inventată această funcție a ministrului interimar care trebuie să ia locul aproape instantaneu ministrului titular, președintele neavând aicea niciun fel de marjă de manevră, să-i ia locul ministrului titular pentru ca într-un interval de până la 45 de zile, prin negocieri între partidele politice, inclusiv prin aportul mediatic de mediator al președintelui României , era exempll clasic în care trebuia să fi chemat partidele la consultări, să facă consultpri adevărate pentru a putea fi degajată o majoritate parlamentară", a completat Toni Greblă.

Curtea Constituțională a avut ședință, miercuri ora 10.00, la care părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială și-au susținut punctele de vedere.

Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.