Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Shalom chaverim' - Concert vocal-simfonic dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Filarmonica de Stat Oradea

afisha-krasnodar.ru
orchestra

Filarmonica de Stat Oradea prezintă joi concertul vocal-simfonic "Shalom chaverim" - dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie - sub bagheta dirijorului Lorenzo Moroni, soliştii serii fiind Szabo Elisabeta, voce şi Cristian Andrei Stanciu, la vioară, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii, programul cuprinde nouă piese de origine sau cu tematică ebraică. Atmosfera este sugerată încă din titlu, "Shalom chaverim" fiind numele unui cântec tradiţional evreiesc, în traducere însemnând "Pace, prietenii mei".

"Am încercat, cel puţin din stagiunea care a început în toamnă, să identificăm evenimentele mai mari şi să le marcăm prin concerte tematice, care sunt foarte bine primite de public. Aşa vom susţine chiar pe 31 martie, în ziua de naştere a compozitorului Joseph Haydn, oratoriul său 'Creaţiunea', la 290 de ani de la naşterea sa, cu participarea corului filarmonicii şi solişti invitaţi. Concertul Piazzola a fost tot unul tematic. Îmi aduc aminte acum şi de concertul Brahms din 20 august, inclus în programul Zilelor Culturii Maghiare, când am prezentat doar lucrarea 'Dansurile maghiare' în program", a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al Filarmonicii orădene, Carmen Rus.

Piesa care deschide concertul este intitulată "Israel Shalom" şi aparţine compozitorului Kees Vlak. Aceasta este o rapsodie dedicată statului modern Israel, care cuprinde numeroase teme folclorice prelucrate.

Genul rapsodiei se păstrează şi în piesa următoare, "Shirim", aparţinând lui Piet Swerts. De data aceasta însă, este abordată tradiţia muzicii Klezmer, muzica tradiţională a evreilor Aşkenazi, prezenţi în Europa Centrală şi de Est şi include elemente din melodiile de dans şi cele rituale, cântate în special la nunţi şi la alte evenimente.

Cea de-a treia piesă a serii include apariţia în scenă a solistei Elisabeta Szabo, care va interpreta cântecul "Yosl, yosl". Acesta a fost scris de Nellie Casman şi soţul acesteia, Samuel Steinberg, piesa câştigându-şi faima în anul 1938, atunci când a fost cântat în engleză cu titlul "Joseph, Joseph".

O altă piesă cu specific vocal care va fi prezentată publicului va fi "Abi Gesunt" ("În sănătatea ta"), de origine folclorică. În aceeaşi sferă a muzicii Klezmer, piesa "Klezmer Classics" a compozitorului Johann de Mey reuneşte cinci piese tradiţionale, orchestrate pentru o formaţie de suflători.

În continuare, în programul concertului se află coloana sonoră a filmului "Lista lui Schindler", compusă de John Williams. Filmul istoric are ca temă Holocaustul, iar muzica ce îl însoţeşte a fost compusă în anul 1993. În concertul orădean, la vioară se va afla solistul Cristian Andrei Stanciu.

Revenind la muzica tradiţională, orchestra va interpreta "Klezmer Carnival" de Philip Sparke. Precum reiese din titlu, lucrarea îmbină culorile muzicii Klezmer, prin trei piese cu specific de nuntă sau de dans.

Solista Elisabeta Szabo revine pe scenă în cele ce urmează, pentru a interpreta piesa "Bei Mir Bistu Shein". Melodia populară datează din anul 1932, versurile aparţinând lui Jacob Jacobs, iar muzica lui Sholom Secunda. Aceasta a fost scrisă pentru un musical de comedie şi s-a extins pe plan internaţional cinci ani mai târziu, atunci când a fost înregistrată sub titlul german "Bei mir bist du schon" ("Pentru mine eşti frumos").

Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este "Rumanie, Rumanie". Acesta a fost compus de Aaron Lebedeff şi descrie mâncarea gustoasă din România şi viaţa frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război.

Muzica incidentală revine odată cu interpretarea temelor din musicalul "Fiddler on the Roof" de Jerry Bock. Tema cuprinde numeroase poveşti ale poporului evreu, iar fondul muzical a fost asigurat de Jerry Bock în anul 1964.

Seara se va încheia cu o continuare a Carnavalului Klezmer, mai exact cu lucrarea "Three Klezmer Miniatures" a compozitorului Philip Sparke. Printre acestea se află un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste şi faimoasa piesă "Hava Nagila" ("Să ne bucurăm"), la origine fiind un dans popular al evreilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.