Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Si totusi, ce facem?!

Citind "Planul de Relansare Economica" propus de Guvernul liberal, realizez ca acesta uita de electoratul fidel, si anume de romanii de pretutindeni. Trec in vedere capitol cu capitol si constat faptul ca intr-un singur alineat incadrat la capitolul "Agricultura" se mentioneaza despre revenirea tinerilor din diaspora si indrumarea acestora pentru reinstalare in mediul rural. Tineri si mai putin tineri, ce traiesc ani de zile, unii dintre ei in adevarate metropole ale altor state, se presupune ca ar fi interesati de partea agricola a Romaniei. O alta optiune nu este specificata, o alta indrumare nu exista, un alt domeniu nu este mentionat. Si totusi, ce facem?!
Un pachet de masuri pentru cele doua directii ale romanilor de pretutindeni, mai exact Diaspora si Comunitatile Istorice, care sa dezvolte programe pentru acestea, este mai mult decat necesar. Infiintarea  unui "Minister al Diasporei si al Provinciilor Istorice" ar aduce plus de imagine si mana de ajutor celor ce aleg sa traiasca in alte state, dar si celor ce doresc sa revina in tara-mama.
Fiecare comunitate de romani are problemele sale, cu un specific ce tine de diferiti factori care trebuie stiuti, analizati, intelesi, atenuati sau rezolvati. Tocmai de aceea, infiintarea unei institutii suportive ar reusi sa dezvolte cele doua paliere ale romanilor de pretutindeni, a Diasporei si a Comunitatii Istorice.
Pentru a putea cunoaste si rezolva cu adevarat problemele cu care se confrunta comunitatile de romani si cei din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, trebuie sa vii cu un organism viu, activ si puternic, care sa poata dezvolta programe macro, europene, nu numai micro, pentru care problemele zilnice ale lucratorilor romani sezonieri, cele incerte referitoare la Brexit sau situatiile uneori dramatice cu care se confrunta zi cu zi romanii din Cernauti, Timoc si alte teritorii reprezinta prioritati.
Singura activitate vizibila din ultima perioada a fost aceea dinspre Parlamentul Romaniei, unde un numar limitat de parlamentari dezbat unele proiecte cu aplecare spre cele doua directii ale romanilor de pretutindeni. Daca institutiile abilitate le vor pune in aplicare si cand anume, ramane de vazut.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.