Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SIBERIA vrea să iasă de sub Jugul rusesc

siberia

Primul focar care reacţionează şi cere federalizare după modelul „republicii Doneţk“ este Siberia. Vineri, 1 august, primăria oraşului siberian Novosibirsk a înregistrat cererea pentru o demonstraţie publică cu tema „Marşul pentru federalizarea Siberiei“, prevăzut pentru 17 august.

În Rusia se pregăteşte ceva ce îi displace sau chiar îl îngrijorează pe liderul de la Kremlin? Concentrat să se lupte pentru a nu scăpa Ucraina de sub control şi pentru a se bate cu Occidentul, Putin află că în interior, „acasă”, situaţia evoluează într-un sens negativ şi ruşii sunt nemulţumiţi că nu le sunt acordate aceleaşi drepturi pe care Putin le acordă ruşilor din Ucraina. Ce este bun pentru separatiştii din Crimeea şi estul Ucrainei nu este permis celor din regiunile Rusiei.

Politica lui Putin în Ucraina - anexarea Crimeii şi susţinerea separatismului în estul ţării – a deschis o „cutie a Pandorei”, a separatismului în Rusia şi siberienii s-au mobilizat deja pentru a revendica dreptul la o Republică Siberiană ca parte a Federaţiei Rusiei cu drepturi egale cu alte regiuni autonome. A semănat vânt în Ucraina şi culege furtună în Siberia?

Opozantul rus Boris Nemţov a declarat că războiul ruso-ucrainean va duce la creşterea mişcărilor de independenţă în Rusia şi va provoca tendinţele centrifuge care pot dezintegra statul rus.

Primăria oraşului Novosibirsk a înregistrat cererea pentru „Marşul pentru federalizarea Siberiei”, la 17 august, care se va desfăşura sub sloganul „Opriţi hrănirea Moscovei”. Organizatorii acestei mişcări au creat şi o pagină specială pe reţeaua socială Vkontakte. La începutul lui iulie, locuitorii din Novosibirsk au pichetat clădiri oficiale exprimându-şi atitudinea negativă faţă de anexarea Crimeii şi au protestat că noua entitate va fi finanţată din contul altor regiuni ale Rusiei. „Am obosit să hrănim Moscova”. Ei solicită stabilirea unei distribuţii echitabile a veniturilor între bugetele federale şi locale. Referindu-se la Constituţia rusă, organizatorii cer guvernului federal o mai mare autonomie pentru autorităţile locale şi federalizarea Siberiei, făcând referire la „Republicile populare Doneţk şi Lugansk”. Evenimentele din estul Ucrainei au fost asemenea unor scântei care au reactivat ideile de autonomie în focarele separatiste din Rusia.

La 30 decembrie, preşedintele Vladimir Putin a semnat o lege care interzice orice apel public pentru separatism. Sancţiunile ce vor fi aplicate contravenienţilor merg de la o amendă de 300.000 ruble (9.200 dolari) până la cinci ani de închisoare. Textul care criminalizează tentativele care pun în discuţie integritatea teritorială a Federaţiei a fost aprobat de Dumă. Din această cauză, în locul cuvântului separatism este folosit doar cuvântul autonomie.

Unul din liderii marşului pentru Siberia, Artion Loskutov a dat un interviu pentru site-ul slon.ru, dar serviciul de cenzură al lui Putin a reușit să blocheze site-ul. În plus, mai multe redacţii au primit avertisment din partea Rozcomadzor – Agenţia federală de supraveghere a tehnologiilor de informare şi mass media. Potrivit presei internaționale, acestea au fost acuzate de „difuzarea informaţiilor privind pregătirea unei ample acţiuni care nu a fost autorizată de autorităţi, sub lozinci ce subminează integritatea teritorială a statului rus”. Pe fir a intrat și Procuratura Generală.

Moscova „lacomă şi hoaţă“

Mişcarea pentru independență există de la mijlocul secolului 19, de peste 100 de ani Siberia fiind o colonie a Moscovei. Fondatorul, Grigori Potanin, a fost arestat şi condamnat la ocnă pentru că înființase „Societatea pentru Independenţa Siberiei”. Astăzi, partizanii mișcării văd cu ochii lor că ruşii din Rusia nu se bucură de aceleaşi drepturi pe care Putin le recunoaşte pentru ruşii din Ucraina. Nu pot organiza referendumuri, nici măcar nu pot vorbi despre independenţă pe teritoriul naţional. Cei care și-au propus să organizeze marşul arată că este inutil să trăieşti în Siberia sub legile egoiste luate de Moscova. În 2011, un grup de militanţi a făcut un film intitulat „Petrol contra nimic”.

”Nu sunt drumuri bune decât la Moscova. Dacă vrei să furi în alt oraş, trebuie să faci escală la Moscova. Moscova este o maşină de pompat toate bogăţiile noastre pentru a le trimite în conturile off-shore ale oligarhilor lui Putin, în străinătate. «Ne-am săturat să hrănim Moscova». Oamenii au început să înţeleagă că există un dezechilibru de nesuportat. Toată lumea a înţeles că Siberia deţine atâtea bogăţii pentru a se hrăni singură – petrol, gaz, lemn, nichel...dar toate aceste resurse sunt vândute în străinătate de clica lui Putin. Nu este Siberia cea care beneficiază, ci oligarhia putiniană care afişează un lux insolent. O fostă colonie britanică separatistă, SUA, a devenit azi prima putere mondială. Graţie bogăţiilor sale şi a teritoriului, Siberia eliberată de sub jugul colonial poate deveni şi ea un stat prosper”.

preluare Romania Libera

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.