Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siegfried Mureșan: R. Moldova va trece exact prin procesul de transformare prin care a trecut România în ultimii 20 de ani

Facebook
Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, este încrezător că la mijlocul lunii decembrie, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor cu R. Moldova, informează Radio Chișinău.

Aflat la Chișinău pentru a participa la Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere, eurodeputatul român a apreciat realizările din ultimii doi ani, inclusiv în justiție, unul din domeniile-cheie și spune că susținerea Bruxelles-ului pentru Rep. Moldova este fără precedent. Declarațiile au fost făcute ieri la finalul forului român pentru afaceri europene EUROSFAT, desfășurat în premieră în Rep. Moldova.

În cadrul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere se va discuta despre progresele înregistrate în contextul implementării recomandărilor Comisiei Europene iar agenda include discuții atât cu deputații din majoritatea parlamentară, cât și cu cei din opoziție. Șeful delegației Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău inclusiv în reformarea justiției care întimpină rezistență din interiorul sistemului.

„Evident că procurori și judecători care au fost la cheremul oamenilor politici în trecut nu știu să fie independenți, blochează, obstrucționează . La fel a fost și în România dar întărirea justiție s-a întâmplat și se va întâmpla și în Rep. Moldova. România este dispusă să ajute cu tot ce poate. Republica Moldova va trece exact prin procesul de transformare prin care a trecut România în ultimii 20 de ani. Deja la momentul de față, experți din România, diplomați, funcționari vin regulat la Chișinău, invita funcționari din Rep. Moldova la București, pentru a-i sprijini tehnic și pentru schimb de experiență, inclusiv în sistemul judecătoresc. Și la noi a fost un proces să întărim justiția, dar am reușit și sunt convins că vom reuși și în Rep. Moldova”, a menționat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan a mai spus că Uniunea Europeană ajută Chișinăul cu sprijin financiar, în timp ce Federația Rusă se opune independenței și europenizării Rep. Moldova.

„Am văzut clar, în ultimii doi ani, cine este dușmanul și cine este prieten. Când Federația Rusă șantaja Rep. Moldova, Uniunea Europeană a ajutat cu energie cu sprijin financiar pentru a se putea achiziționa gaz din alte surse. În timp ce Federația Rusă propune un model bazat pe trecut, pe dictatură pe forță, Uniunea Europeană crede în oameni liberi, puternici care să-și decidă singuri viitorul. Știm că Federația Rusă și-ar dori să rețină Rep. Moldova din parcursul european. A eșuat în ultimi ani și cred că va eșua și în viitor”, a mai menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Comitetul Parlamentar de Asociere Rep. Moldova – Un. Europeană este forumul parlamentar al Acordului de Asociere din care  fac parte membri numiți de Parlamentul de la Chișinău și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, delegația Parlamentului European are planificate întrevederi cu președinta Maia Sandu, șeful Parlamentului Igor Grosu și cu premierul Dorin Recean, dar și cu membri ai Guvernului printre care ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.