Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SIIJ cere redeschiderea unui dosar în care este implicată Alexandra Lăncrănjan, procuror DNA. Conexiuni cu un membru CSM

Sorina Matei / Facebook
alexandra lancranjan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) urmează să judece marţi, 13 octombrie, cererea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de confirmare a redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care este vizată Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuror DNA. Lăncrănjan este procurorul care instrumentează de mai mulţi ani dosarul Tel Drum, fără să-l trimită în instanţă, deşi o asemenea mutare a fost anunţată ca iminentă de mai multe ori în ultimii doi ani.

Informaţia despre cererea care urmează să fie judecată de ÎCCJ a fost publicată iniţial de luju.ro, fără alte detalii. Surse judiciare au dezvăluit pentru STIRIPESURSE.RO că este vorba despre o anchetă deschisă iniţial în urma unei plângeri referitoare la un dosar instrumentat de Alexandra Lăncrănjan pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Este vorba despre cazuri de falimentari de companii farmaceutice, prin metoda sechestrului pus de procurori, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Informaţii despre aceste fapte au apărut în 2015 pe un blog anonim, corupţie în PTB. În acest caz ar fi implicat, cel puţin tangenţial, şi procurorul Nicolae Solomon, fost vicepreşedinte a CSM, fost prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Bucureşti. Dosarul a fost clasat de DNA, stadiu în care a ajuns la SIIJ.

Potrivit art. 335 Codul procedură penală, în cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul infirmă ordonanța și dispune redeschiderea urmăririi penale. .Ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară

Procurorul DNA este şi membru al Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, asociaţie din care a făcut parte şi actualul procuror general, Gabriela Scutea. În urma comunicării unor date nepublice din ancheta în cazul Caracal, mai mulţi membri ai AMASP, inclusiv Lăncrănjan, au ajuns să fie judecaţi disciplinar, cazul fiind în prezent pe rolul ÎCCJ, după ce Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.