Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simpozionul regional 'Europa, mass-media şi ştirile false' - deschis la Bucureşti; Daniela Coman: Participăm la o educaţie a publicului

mass media

Simpozionul "Europa, mass-media şi ştirile false", organizat de filiala din România a Uniunii Presei Francofone (I'UPF), cu sprijinul Institutului Francez din România, şi care reuneşte aproape o sută de jurnalişti, directori de trusturi media europene şi studenţi din 19 ţări, s-a deschis, joi, la Universitatea din Bucureşti.

Potrivit preşedintelui secţiunii româneşti a I'UPF, Daniela Coman, organizarea evenimentului continuă aniversarea, anul trecut, a împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

"Tema pe care am ales-o e una de cea mai mare actualitate pentru meseria noastră. Şi pentru public este foarte importantă, pentru că noi, în calitate de media profesioniste şi de calitate, pentru că acestea trebuie să primeze în detrimentul celor care fabrică ştiri false, trebuie să participăm şi la o anumită educaţie a publicului ca să fie în stare să discearnă între adevăr şi fals. Ţineţi minte ce s-a întâmplat în timpul pandemiei când circulau tot felul de zvonuri, tot felul de informaţii. Acum cu războiul... Există ţări, puteri totalitare, cu regimuri autocrate, care au fabrici, armate de creatori de ştiri false", a declarat Coman, pentru AGERPRES.

Ea a îndemnat ca jurnaliştii să verifice informaţiile şi să "demonteze" astfel ştirile false.

La rândul său, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi Orientală, Eric Poppe, a pledat, în cadrul sesiunii de deschidere, pentru "verificarea faptelor, ca verigă esenţială a informării corecte", amintind influenţa reţelelor sociale asupra integrităţii informaţiilor, fapt care a generat o serie de "incidente" în perioadele electorale, precum alegerile din 2019 din SUA.

Din partea Ministerului Afacerilor Externe a transmis un mesaj directorul general Călin Mitri, care şi-a exprimat speranţa ca participanţii la simpozion să reflecteze asupra fenomenului intoxicării din media de astăzi şi să găsească mijloacele optime pentru combaterea acestui flagel, pentru a întări, pe viitor, încrederea publicului în media.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a evidenţiat importanţa prezenţei la Bucureşti, "capitala Francofoniei din Europa de Est", a jurnaliştilor francofoni, în condiţiile conflictului din regiune, exprimându-şi încrederea că, în acest an electoral, aceştia vor face totul pentru promovarea "unui jurnalism independent, echidistant, respectând deontologia profesiei, pentru a permite cetăţenilor să acceadă la informaţia diversă şi liberă şi cât mai exactă posibil".

Cuvinte de salut au mai transmis rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Cîmpeanu, şi Constantin Vică, prorector al Universităţii din Bucureşti.

La simpozion, care se va desfăşura joi şi vineri în Capitală, participă jurnalişti membri ai l'Union Internationale de la Presse Francophone (UPF) din Franţa, Tunisia, Senegal, Camerun, Gabon, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Armenia, Albania, Republica Moldova, România ş.a..

Dezbaterea, care va permite celor prezenţi să reflecteze asupra problemelor legate de informare şi jurnalism de calitate versus ştiri false, se va centra, potrivit organizatorilor, pe diverse activităţi - conferinţe, sesiuni plenare, ateliere de lucru de tip workshop, dezbateri de film şi teme, abordând, prin prisma dezinformării, subiecte precum: reţele sociale, ecologie, democraţie, propagandă, inteligenţă artificială.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenţia Universitară a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Agronomie şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.