Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinagoga istorică de pe strada Rumbach din Budapesta a fost redeschisă

budapestbehindthescenes.com
sinagoga Budapesta

Sinagoga de pe strada Rumbach din Budapesta, distrusă de naziştii din Ungaria aflată sub ocupaţie, a fost în cele din urmă redeschisă, relatează AFP marţi. Pentru tânărul său rabin, oficierea primei rugăciuni în interiorul acesteia a fost un moment ''plin de emoţii''.

Impunătoarea clădire în stil maur, proiectată în 1872 de arhitectul vienez Otto Wagner, ''are o istorie lungă şi a fost martora unor evenimente triste'', a explicat pentru AFP Peter Deutsch. ''Încă nu-mi vine să cred că eu continui această istorie'', a adăugat el.

Proporţiile sale elegante o fac ''cu siguranţă una dintre cele mai frumoase sinagogi din Europa'', a declarat entuziasmat Deutsch, în vârstă de 35 de ani, unul dintre cei mai tineri rabini ortodocşi din Ungaria, scrie Agerpres.ro.

Nu departe se află Marea Sinagogă, a doua ca mărime din lume, după cea din New York, în cartierul-ghetou din Budapesta din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de unde aproximativ 600.000 de evrei maghiari au fost deportaţi şi au pierit în lagărele naziste.

Distrusă aproape în totalitate, în 1944-45, sinagoga a ajuns în paragină şi a fost închisă definitiv în anii '60.

După revenirea clădirii în comunitatea evreiască, în 2006, a fost nevoie de şase ani pentru a o renova, o operaţiune în valoare de 9,2 milioane de euro, finanţată de guvernul maghiar.

Sinagoga, care găzduieşte de asemenea un muzeu şi o cafenea, este prezentată drept un centru cultural, un spaţiu ''deschis'', atât pentru diferitele curente ale iudaismului, cât şi pentru vizitatori şi turişti.

Comunitatea evreiască din Ungaria are în jur de 100.000 de membri, fiind cea mai mare din Europa Centrală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.