Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindalimenta acuză PNL că vrea să falimenteze industria alimentară

captura Antena 3
Dragos Frumosu

Sindalimenta acuză PNL că vrea să falimenteze industria alimentară. Președintele PNL, Florin Cîțu, își bate joc de sute de mii de angajați, transmit sindicaliștii care au și o listă a acuzațiilor.

Un fost prim ministru care nu cunoaște prețul unei franzele continuă falimentarea industriei alimentare și agriculturii românești;

Florin Cîțu refuză creșterea salariului minim pentru angajații din industria alimentară și agricultură, sectoare strategice ale economiei românești, care impreuna pot reprezenta peste 10% din PIB-ul României;

Măsurile propuse de fostul premier pentru creșterea veniturilor românilor dezechilibrează sistemul asigurărilor sociale și conduc inclusiv la obținerea unor pensii mai mici;

Lipsa muncitorilor calificați sau inlocuirea lor cu forță de muncă din străinatate amplifică dezastrul din industria alimentară și agricultură;

Refuzul de a subvenționa prețul combustibilului pentru transportatorii de mărfuri si agricultori accentuează creșterea prețurilor alimentelor;

În timp ce sectorul industriei alimentare se confruntă cu grave probleme generate de creșterea explozivă a prețurilor la energia electrică și gaze naturale, unii reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL) blochează în Camera Deputaților un proiect de lege care ar permite sectorului industriei alimentare și agriculturii să rezolve problema deficitului de forță de muncă. Refuzul de a promova acest proiect de lege vine de la vârful PNL, președintele Florin Cîțu demonstrând încă odată, că nu este interesat să salveze economia națională și să îmbunătățească nivelul de trai al românilor.

Este vorba despre blocarea la Camera Deputaților, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (PLx. 35/2022).

Concret, proiectul care a fost inițiat de actualul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, și este susținut de patronatele, sindicatele din industria alimentară și Asociația Fermierilor din România, prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații din aceste sectoare de activitate, ceea ce ar conduce astfel la creșterea salariului minimin, stopând migrația forței de muncă către alte țari membre UE și revigorând activitatea societăților cu personal calificat.

Această eliminare a impozitului pe venit ar urma să se aplice pâna la 31 decembrie 2028.

Proiectul a trecut deja de votul Senatului, în ciuda avizului negativ emis de Consiliul Economic și Social (CES), cu toate că această instituție are în structura sa o puternică reprezentare sindicală, demonstrând incă o data lipsa totală de solidaritate a mișcării sindicale, scindată în timp de interesele politice

Președintele PNL, Florin Cîțu, refuză să accepte adoptarea acestui proiect de lege care ar fi o gură de oxigen pentru sute de mii de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. El vrea să impună coaliției de guvernământ propria măsură și anume reducerea CAS-ului de la 25% la 20%, justificând o creștere a salariilor.

Reducerea CAS-ului propusă de președintele PNL este o masură inacceptabilă, ea înseamnând atât crearea unui dezechilibru pentru sistemul de asigurări sociale, cât și contribuții mai mici la sistemul de pensii, în final pensii mai mici pentru angajați.

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară-SINDALIMENTA, reprezentanții patronatelor din acest sector și Ascociatia Fermierilor din România susțin adoptarea în regim de urgență la Camera Deputaților a proiectului de lege prin care impozitul pe venit să fie anulat pentru angajații din domeniile menționate, după modelul care și-a arătat fiabilitatea în construcții și IT.

Vorbind despre industria alimentară și agricultură, îi reamintim președintelui PNL, Florin Câțu, că aici sunt printre cele mai mici salarii din România, profiturile sectoarelor fiind foarte mici. Eliminarea impozitului pe venit și adoptarea unei asemenea măsuri ar fi un ajutor real pentru fidelizarea personalului în două sectoare care se confruntă cu o mare lipsă de personal calificat, în paralel cu un mare rulaj de angajati și o migrație uriașă a forței de muncă. Măsura ar putea determina totodată reântoarcerea muncitorilor români plecați la muncă în străinătate.

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA și Asociația Fermierilor din România avertizează reprezentanții partidelor politice și ai Parlamentului României că in situația nesoluționării problemelor menționate și în cazul în care vor continua să întoarca spatele doleanțelor a sute de mii de angajati din aceste sectoare de activitate, se va recurge la acțiuni de protest de mare amploare care pot culmina cu o greva generală în cele două domenii: industria alimentară și agricultură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.